Arkivfoto

Då får du skatteåterbäringen

Just nu skickas skattebeskedet ut till 2,3 miljoner personer. Det är personer som skaffat digital brevlåda – och kan få återbäringen på kontot om en månad.

I fjol skulle 61 187 Kungsbackabor deklarera och 69,43 procent av dessa valde att göra det elektroniskt. Under torsdagen och fredagen skickar Skatteverket ut skattebesked till alla som ska deklarera i år – och dessutom har en digital brevlåda.

I februari skaffade 142 934 personer digital brevlåda, vilket gör att totalt 2,3 miljoner nu kan ta emot myndighetspost digitalt. I fjol vid samma tidpunkt var drygt en miljon personer anslutna, varav 560 000 personer fick sin skatteåterbäring tidigt – en siffra som Skatteverket nu tror kommer att fördubblas.

– Det är glädjande att så många har skaffat en brevlåda i år och att siffrorna fortsätter att stiga. Dels för att dessa personer kan få sin skatteåterbäring tidigt om de bara ska godkänna sin deklaration, men också för att det är säkrare att ta emot sin post digitalt och du kan läsa den var som helst där du har din mobil, surfplatta eller dator, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Om man skickar in sin deklaration, utan några ändringar, kommer pengarna att landa på kontot i början av april. För att det ska ske måste deklarationen godkännas i Skatteverkets app eller via deras e-tjänst senast 28 mars.

Om ändringar måste göras eller om man inte hinner godkänna deklarationen innan 28 mars så får man vänta på pengarna till sommaren.

För de som inte har digital brevlåda får man vänta på deklarationspappren med den vanliga posten. Den väntas komma mellan 15 mars och 15 april.

Har man däremot fått det lite tristare beskedet att betala restskatt, så ska den betalas i slutet av året.

Senast 2 maj ska deklarationen vara godkänd och inlämnad.

Anthon Näsström

redaktion@kungsbackaposten.se

Digitala brevlådor

Med en digital brevlåda kommer post från myndigheter och vissa företag digitalt i stället för på papper.

I dag finns fyra digitala brevlådor på marknaden: Digimail, E-boks, Min myndighetspost och Kivra.

För att skaffa en digital brevlåda registrerar du dig via dess sajt eller app.

Relaterade artiklar
Fler artiklar