Cykelstrid väcker känslor

Antalet cyklister i Åsa har ökat rejält. Nu råder en strid mellan motionärerna och markägare. Stefan Helgesson vill förbjuda tvåhjulingarna på sina ägor.

– De hör hemma på cykelvägar, anser han.

Det började med att Stefan Helgesson satte upp en skylt på sina marker – cykling förbjuden. Det är inte tillåtet och fick cyklister att reagera starkt.

– Det där handlar om självkontroll. Man cyklar inte där det är vått och lerigt, säger en cyklist som Kungsbacka-Posten talat med.

Men Stefan Helgesson har tröttnat. Han berättar om cyklisternas vilda framfart där de kommer i klungor snabbt över hans mark. Med uppkörda stigar som följd.

– Både jag och min mor är ute och går med våra hundar. De kommer i en jäkla fart ibland nedför backen. Jag har bett dem ta det lite lugnare, men det är ingen som lyssnar. De nonchalerar oss fullständigt. Senast sa de något i stil med ”försök att stoppa oss”, säger Stefan Helgesson.

Han hävdar att cyklisterna har förstört en gärdsgård av sten som han byggt upp två gånger om. Dessutom har de kört i våt terräng vilket skapat ärr i marken i form spår då leran varit dyblöt.

– Något måste hända. Jag satte upp skylten för att säga nej till all cykling. De följer inte allemansrätten, man får inte cykla på känslig mark och förstöra, säger Stefan Helgesson.

Han pekar på ett träd som tidigare var en rotvälta. Den låg över stigen och har sågats av av någon cyklist.

– Jag hade tänkt att ta trädet själv när det slutade blåsa och vara så blött i markerna. Nu har någon sågat av det för att komma fram med cykeln. Det innebär att trädet är helt dött och värdelöst för mig. Ska man göra så? Kan man komma med en såg och såga av träd man tycker är i vägen?

Hur ser du på de cyklister som sköter sig?

– Det är ju tråkigt att de blir drabbade. Men så är det ju alltid, de många blir drabbade av några få som inte sköter sig. Men jag kan ju inte peka ut vilka som får cykla och vilka som inte för göra det. Därför tillåter jag ingen att göra det, säger Stefan Helgesson.

Cyklisten menar att det skapar spår i naturen även när man går. Han har varit med om flera konfrontationer i Åsa.

– Jag cyklar rätt mycket och är på många ställen i sydvästra Sverige, men det är aldrig som i Åsa. Här ser verkligen markägarna rött om de får se en cykel i naturen. Det har möjligen varit att jägarna sagt till att de inte vill att man cyklar under jakten och det kan jag köpa, då finns det ju en anledning. Men att bara säga nej för sakens skull är barnsligt, säger cyklisten.

Stefan Helgesson anser att cyklister att de ska vara på cykelvägar om de inte kan sköta sig.

– De skulle ägt lite mark själva och se hur det är. Hur skulle det vara om jag cyklade in i deras trädgårdar och förstörde? Det har blivit konfrontationer några gånger och det är jättetråkigt.

Har det blivit fler cyklister?

– Ja, herregud, ja. Det var ingenting förut. Nu är de hur många som helst. Jag hade en granne som frågade mig, när han köpt cykel, om han fick cykla här. Han förstod att inte cykla när det är blött.

Vad säger du om de hävdar allemansrätten?

– Då ska de gå in och läsa den. Du får inte gå in och kapa bort något för att komma fram. Du får inte cykla över känslig mark som blir förstörd, säger Stefan Helgesson.

Om cyklisterna hade skött sig och inte förstört, hade det varit okej då?

– Ja. En och en, max två åt gången. Men inte när de kommer i klungor. Senast var de sju stycken och har jättehög fart.

Tyck till: Ska man få cykla var som helst?

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Så säger lagen

Allemansrätten gäller i Sverige. Det är tillåtet att cykla på enskilda vägar. Markägare får inte sätta upp några skyltar som förbjuder cykling.

Men cyklisterna måste tänka på att:

undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten när det är blött i markerna.

undvika att cykla över känsliga marktyper.

anpassa körsätt efter underlag.

grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark.

Om du planerar att cykla regelbundet i ett särskilt område är det bra att fråga markägaren om lov.

Om du cyklar i motionsspår har de som springer eller går företräde. Kommun och polis kan också förbjuda cykling på sådana platser.