Cykelpolisen ser faror med ny lag

Den 1 augusti får cyklister utökade befogenheter i trafiken och får köra på körbanan ­– även om det finns en cykelbana i närheten.

– Jag ser faror i det och skulle själv aldrig välja att köra på vägbanan om det finns en cykelväg intill, säger cykelpolisen Per Ekedorff.

Det var i juni som regeringen beslutade att ändra trafikförordningen för cyklister.

– Nu underlättar vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande. 

Ändringen av trafikförordningen gäller vägar med en hastighet på högst 50 kilometer i timmen. De som cyklar måste dock vara över 15 år och samtidigt ska en ”särskild försiktighet” iakttas.

I drygt fyra år har Per Ekedorff jobbat som cykelpolis och han ser faror med att blanda trafikslag med varandra. 

– Varför ska man ut i vägbanan och cykla är en grundfråga. De som jag stöter i som cykelpolis säger att det beror på att bristfälliga cykelbanor och att det är därför de väljer att cykla på vägbanan. Jag tycker man ska vända på det och satsa mer på att bygga fler och säkrare cykelbanor.

Tyck till: Är det bra att blanda cyklister och bilister på 50-vägar?

Enligt Ekedorff är det också säkrare att hålla isär cyklister, gångtrafikanter och bilister.

– Det är när de olika trafikslagen blandas som problem uppstår. För bilister gillar inte cyklister och tvärtom. De som cyklar ska vara särskilt försiktiga om det nu väljer att cykla på vägbanan men de riskerar fortfarande att bli påkörda av bilar. 

Hur tror du det kommer gå?

– Jag tror att det kan bli irritationer från bilister om det är smala gator och förare inte kommer förbi cyklister. Sedan får jag följa hur det kommer påverka, Per Ekedorff.

Björn Alm