Cirkus Maximum är här

I kväll är det cirkus i Onsala. Det är Cirkus Maximums föreställning ”Amazing Circus” som visas vid Dalhem. Och det utlovas en alldeles fantastisk fartfylld show utan vilda djur.

Dalhem intill Kapareskolan har förvandlats till ett stort cirkusområde med husvagnar och artister från olika delar av världen. Cirkusen kom tidigt i morse och på endast fyra timmar byggdes tält, djurhallar och hagar upp av ett 25-tal byggjobbare, ljud-och ljustekniker och orkesterpersonal. Cirkus Maximum är en intrimmad organisation och ett ambulerande nöjesföretag där allt ska byggas upp snabbt för att sedan plockas ner direkt efter föreställningen.

Nervkittlande spänning

– Det här gör vi varje dag. Cirkusen är ute på turné fem och en halv månad om året. Vi kom från Ängelholm i morse. Föreställningen är klockan 19 och vi hoppas att på att det blir fullsatt i kväll. Den är fantastiskt bra, med fart, tempo och nervkittlande spänning. I morgon bär det av till Öckerö och på söndag är cirkusen i Åsa, säger Helena Schicht, cirkusens turnéledare. 

 ”Amazing Circus” är cirkusdirektören Bengt Källquists 34:e produktion sedan starten 1983. Ett 20-tal personer ingår i själva cirkusen; djurdressörer, jonglörer, akrobater,clowner, trapetskonstnärer med flera. Numera har cirkusen inga vilda djur utan använder sig av husdjur som hästar, hundar, kameler, dromedarer, oxar, gäss, getter, duvor, lamor och får. 

Gläds med publiken

Ebba Frank är sjätte generationen i en stor cirkusfamilj. Cirkusen har varit hennes liv och hem sedan barnsben och hon har ett eget nummer med olika husdjur på föreställningen. Med på cirkusen finns hennes pappa Anton Frank, som är en välkänd och mycket uppskattad djurdressör, hennes bröder Tristan och Elias, hennes son Miguel och man Ramon Maatz. 

– Jag valde cirkusen för det passar bättre in för mig. Det är mycket slit men jag älskar det här. Vi gläds med publiken och vi får mycket beröm för vårt jobb. Då kan man inget annat än att stråla tillbaka av glädje, säger Ebba Frank.

Charlotte Gad