Centrumexpertens syn på Kungsbacka

Han fixade Centimetermaran och slogs för en levande innerstad. Nu berättar förre centrumchefen om varför han slutade i Kungsbacka och vad han tror om framtiden.

– Kungsmässan kommer att få det kämpigast med tanke på utvecklingen inom e-handel, säger Henrik Olsson.

Henrik Olsson tar cykeln till vår träff på torget. Sedan är det pendeltåg ner till kontoret i Falkenberg. Där arbetar han med att försöka utveckla den lilla centrumkärnan, som ligger inklämd mellan Varberg och Göteborg i nord och Halmstad och Helsingborg i syd.

Henrik Olsson har åsikter om mycket.

Om vi börjar med Centimetermaran. Varför skapade du den?

– Därför att vi behövde något unikt. När jag började pratades det om en ljusshow som i Alingsås eller en isbana som i Varberg. Men jag kände att varje plats behöver en unik händelse. Ett evenemang via barnen lockar tre generationer. Jag brinner också socialt för allas möjligheter. En dag som är gratis för alla eftersom jag själv är uppvuxen som ett barn till en ensamstående mamma, så ville jag att alla skulle ha möjlighet att kunna vara med.

Hur tycker du innerstaden fungerar nu?

– Det räcker inte bara med marknadsföring och arrangemang. Det blir som ett tomtebloss. Samtidigt som julmarknaden är över så har folk glömt det. En baby för mig var Söderå-parken, den lilla parken som binder samman Söderstaden med innerstaden. Det är något beständigt, vi behöver platser. Efter Kungsbacka torg, borde man bestämma nästa steg, men det hände ingenting.

Vad är nästa steg om du får bestämma?

– Att bygga om Norra Torggatan och binda ihop den från Kungsbacka torg till nybyggda Valand. Det riskerar att bli ett stopp från bron vid Harrys, som det ser ut nu. Det blir ett hål. Det var faktiskt lite därför jag sa upp mig. När inte tjänstemännen och politikerna är beredda att ens kunna utveckla en stump av en gata, då är det svårt. Det hade varit en enkel sak att fixa.

Hur ser du på framtiden för innerstaden?

– Jag tror det har satt sig nu. Det går mer och mer mot upplevelser, det blir en Gamla stan över det, som i Stockholm. Kungsbacka innerstad är kanske det främsta exempel på flytt av en stadskärna. Vi hade ett stålbad. Här låg Jysk, Åhléns, Vero Moda och lite allt möjligt, men så flyttades hela klabbet till Kungsmässan. Vi hamnade i en bitterhet, men nu har alla börjat köpa att innerstaden ser ut som den gör.

Hade det gått att stoppa?

– Kanske inte stoppa, men flytten hade inte behövt bli så brutal. Framförallt hade inte så många människor behövt bli lidande. Livsöden där människor startade företag och sedan gick allt i kras.

Hur hade man kunnat göra?

– En tydligare målbild. Det här vill vi göra med Kungsmässan, här vill vi ha all handel. I innerstaden ska det inte vara så mycket handel. Det hade man mycket tydligare kunnat berätta. Man bygger två rondeller samtidigt som man ska ha en bilfri innerstad. I Kungälv gör man något liknande, men där är man i alla fall ärlig.

Du är utvecklingsledare i Falkenberg nu. Vad gör du?

– Där utvecklar vi olika platser. Vi jobbar mycket med information och berättar vad vi gör. Jag satt i en glaskub på torget och vi samlade in 1 100 förslag, dessa bearbetar vi nu. Det gör att falkenbergarna ser att vi faktiskt gör något.

Längtar du till Kungsbacka?

– Ja, det gör jag så klart. Jag skulle vilja projektleda och utveckla olika platser. Att få en budget och verkligen genomföra något. En guldgruva är ju kvarteret Banken, vad kan man göra av det när det ska byggas om.

Vad saknar du i Kungsbacka?

– Vi har de fysiska förutsättningarna. Kungsbacka innerstad är så ofantligt vacker med trästaden och Badhusparken. En fortsatt marknadsföring behövs, och att genomföra fler arrangemang och återaktivera fastighetsägarna och handlarna. Under min tid gick vi från 60 medlemmar i innerstadsföreningen till 145. Nu är den likviderad. Bäst nu är att jobba vidare med restauranger, upplevelser och arrangemang. På sikt är det Kungsmässan som får det tuffast med tanke på e-handeln.

Du har blivit en dignitet inom stadskärnor. På vilket sätt?

– Det här med stadskärnor är mer än ett jobb, det är ett liv, ett intresse. Nu är jag ordförande inom stadsbyggnadssektionen i en nationell organisation som heter Samhällsbyggarna. Det är kul att påverka på nationell nivå. Jag jobbar väldigt nära min kollega som är landsbygdsutvecklare. Vi arbetar med att bygga samman stad och land, landsbygden får aldrig ställas mot stadsutvecklingen. Rollen som stadsutvecklare kan inte bekostas av handlarna. Nu har vi Jessica Blume i Kungsbacka, som är platsutvecklare och arbetar på kommunen. Det satsas mer på stadskärnor. Jag tror att jag kan vara en liten del i detta.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Borås bästa staden

Namn: Henrik Olsson.

Ålder: 45.

Yrke: Utvecklingsledare.

Bor: Tölö.

Familj: Särbo. Samt barnen Alvin, 9, Livia, 12.

Sveriges bästa stad: Borås. De har gjort en ofantlig resa och har haft en mycket bra uthållighet. Pratar man med min far så anser han att det är en jättetråkig stad. Men min dotter tycker det är världens roligaste.