C-topp hoppar av Kulturnämnden

Centerns Maria Andersson ställer inte upp för en ny mandatperiod som ordförande i Kulturnämnden. Uppdraget tar för mycket tid och är svårt att förena med privatliv och arbete, skriver hon i ett pressmeddelande.

Maria Andersson är en av Centerpartiets ledande politiker och sedan förra valet ordförande i nämnden för Kultur och Turism. I dag skriver hon i ett pressmeddelande att hon inte kommer att ställa upp för en ny mandatperiod.

– Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag tackar nej till förtroendeuppdrag för kommande mandatperiod. Främsta orsaken är att det är tufft att förena tyngre förtroendeuppdrag med vanligt förvärvsarbete, säger hon.

Enligt pressmeddelandet tänker Maria Andersson nu fokusera helt på sitt arbete som politisk sekreterare för Centerpartiet i Västra Götalandsregionen. Hon kommer dock att behålla uppdraget som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.

Andersson har under sin tid som ordförande gjort sig känd som flitig debattör när det gäller kulturfrågorna. Hon har bland annat slagits för att konst och kultur ska lyftas in i ett tidigare skede när kommunen satsar på stora utbyggnadsprojekt. Mest känd är hon för att hårt ha drivit på om en kommunal klottervägg, en fråga som möttes av hårt motstånd i vissa politiska läger.

Inför nästa mandatperiod kommer nämnden för kultur och turism att slås samman med fritidsnämnden. Vem som blir ny ordförande i den nya kultur och fritidsnämnden avgörs av kommunfullmäktige i december.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se