Båtsamverkan minskar stölderna i Kungsbacka: ”Det gör skillnad”

Båtmotorstölderna under 2021 har minskat något i Kungsbacka, men även sett till Halland och hela västkusten. Bakom ligger en engagerad båtsamverkan som vuxit starkare under åren. Janne Simonsson, hamnstyrman i Gottskärs hamn startade upp båtsamverkan där.
– Det gör skillnad. Detta året har vi inte haft några stölder, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Under onsdagskvällen bjöd polisen i Kungsbacka in till ett båtsamverkansmöte för hamnarna i Kungsbacka. Representanter från 14 hamnar var där bland annat från Gottskärs hamn som startade upp sin båtsamverkan 2013.

– Jag blev själv av med min båtmotor året innan och bestämde mig redan då. I början stötte jag på lite motstånd från de andra båtägarna men alla har ändrat sig när de märker att det gör skillnad, säger Janne Simonsson.

LÄS MER:Inbrott i båtförråd – motor stulen

Når ut snabbt med information via chatten

2021 har de inte haft några stölder alls i hamnen. Men i fjol hade de en del att göra.

– Då var det någonting nästan varje kväll i oktober. Men då fick vi snabbt ut information via vår chatt så fort vi såg en misstänkt bil eller person i området, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Lämnade in båten på service – hittade den till salu på nätet

I båtsamverkanschatten på Whatsapp nås sedan alla hamnarna i Kungsbacka och även polisen av informationen, vilket gör det enklare för alla att hålla utkik.

– Det är jättebra, på mindre än en minut fick vi svar och det var genast folk som ställde sig och spanade längs både Onsalavägen och Valldavägen. Så chatten fungerar väldigt bra och sen har vi alltid vaktgång också i hamnen. Polisen är också väldigt snabba på att svara och rycka ut om det är någonting, säger Janne Simonsson.

LÄS MER:Båtstöld avbröts av granne

Polisen: båtsamverkan betyder mycket

Jenny Sjöström, kommunpolis, förklarar att båtsamverkan har en betydande roll så att polisen kan göra sitt arbete.

– Det betyder jättemycket. Det är de som kan göra jobbet med att upptäcka avvikelser och individer som inte har på platsen att göra, de känner sin miljö och vet vilka som brukar röra sig i hamnen. Vi vet inte allt och vi har ingen möjlighet att patrullera av alla hamnar, säger hon.

Hon säger att det i första hand är viktigt att ringa polisen om man blivit utsatt för stöld eller ser någonting misstänkt. Och göra en polisanmälan om man är blivit utsatt för brott.

– Se till att du inte har de viktiga pappren i båten utan i någon pärm hemma, och att du har märkning av motorn och båten. Får vi inte upp någonting när vi söker är det jättesvårt att göra någonting. Båtsamverkan är som grannsamverkan, att man hjälps åt, informerar och exempelvis ber någon titta till båten om man ska bort för att öka kontrollen.

ANNONS

LÄS MER:Okänd gärningsman fångad på film efter inbrott

Båtmotorstölderna minskar

Jenny Sjöström påpekar att detta gäller såväl när båten är i vattnet som på land.

– Det går fort. De här personerna är oftast yrkeskriminella och är det fler personer som håller koll och hjälps åt att röra sig i hamnen blir det inte lika lätt för dem att stjäla, säger hon.

Under kvällen pratade Victor Eklöf från Larmtjänst om att man ser en nedåtgående trend i antalet båtmotorstölder, men att det fortfarande sker många stölder. Thomas Andersson, regional samordnare för Båtsamverkan väst förklarar att även om stölderna minskar är det viktigt att vara på sin vakt.

– Nu är det lugnt men det gäller att inte släppa det. Jag tror det kommer öka lite mer snart och det är viktigt att fortsätta ha koll. Båtsamverkan har en jätteviktig roll, det är därför vi ser att stölderna minskar.

LÄS MER:Grov stöld efter inbrott i villa

”Fantastiskt att se engagemanget”

Det är Thomas Andersson som drivit frågan om båtsamverkan och i dag är han nöjd över att se att man har lyckats.

– Det är fantastiskt när man kommer ut och ser den här kraften som finns och engagemanget. Jag tror att fler samverkansgrupper borde finnas, exempelvis hästsamverkan för att motverka sadelstölder. Det ska vara enkelt att starta utan massa krav, sen är återkopplingen från oss i polisen jätteviktig.

ANNONS

Antalet anmälda brott i Kungsbacka kommun (siffrorna för 2021 är fram till och med första september)

Tillgrepp av motordrivet fortskaffningsmedel (båt)

2019: 3 st

2020: 4 st

2021: 2 st

Stöld ur och från båt (ej motorer)

2019: 6 st

2020: 25 st

2021: 2 st

Båtmotorstölder

2019: 23 st

2020: 10 st

2021: 2 st

Källa: Polisen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS