”Brinken” är ständigt vid rinken

Han har gjort 28 säsonger och närmare 1 000 matcher i Scandinavium. Men inte spelat en enda minut.

Kungsbacka-Posten har träffat Frölundas speaker Niklas Brink.

– Det är viktigt att bidra till en show, folk betalar dyrt för hockeybiljetter, säger han.

Vi träffas vid Kungsbackas gamla islada. Det var här Niklas Brinks karriär som speaker startade. Han var då 21 år och är född med talets gåva. På den tiden var Hanhals farmarklubb åt Frölunda och när storstadens ledare hörde Brink basunera ut målskyttar bestämde de sig – det är honom vi vill ha!

– Här ser ungefär likadant ut sedan jag var här. Fast klockan är digital. Vi hade en analog som snurrade runt. Dessutom fanns det en ståplats bakom ena målet, det behövdes, det var mycket folk som kollade hockey i den här lilla hallen, säger Niklas Brink.

Han rör sig vant i ishallarna i Kungsbacka. Ena sonen spelar med Hanhals 16-årslag och Niklas har varit med som ledare.

– Nu är de så duktiga att föräldrarna inte längre får vara ledare, nu har de riktiga tränare, säger Niklas Brink och skrattar.

Du gör detta vid sidan av ditt vanliga arbete på Anticimex. Ungefär 35 matcher varje säsong – hur orkar du?

– Jag tycker det är så vansinnigt kul, man är van vid det. När jag började hade jag inga barn och ingen fru ens. Hon kom in först senare. Men de är vana vid att jag håller på med detta. Däremot ser de inte många matcher, någon gång per år kanske.

Om matchen börjar 19, när är du på plats?

– Då har vi alltid ett möte 80 minuter innan matchstart, oavsett när matchen börjar. Vi går igenom ett körschema. Jag och han som sköter jumbotronen går igenom det. Det gäller att tajma reklamen rätt. Sen ropar jag direkt mål och passningsläggare till honom, så att han kan lägga upp det.

Ishockey är ju väldigt mycket show, hämtat från USA och NHL?

– Vi försöker härma dem med hela arrangemanget, så gott det går. Trots allt kostar det ju några kronor för en familj att gå på hockey. Då är tanken att de ska få med sig en upplevelse, även om laget förlorar. De ska känna att det är show, fest och mycket saker som händer. Det tror jag är jätteviktigt. Alla familjer har en budget för sådana här saker.

Hur har showen ändrats?

– Det har gått lite upp och ner. Förr hade vi mer saker som hände på isen när det var paus. Det är väl på väg tillbaka lite grand, men framförallt händer det mer på andra ställen i Scandinavium. Spelarna gör mycket mer nuförtiden.

12 044 är en magisk siffra – då är det fullsatt – får du dra den siffran alltid?

– Nej, inte alltid, men det händer. I slutspelet har det varit fullsatt, det är några gånger per säsong.

Det är lite tuffare att dra fulla hus nu?

– Ja, så är det och det beror väl på TV. Jag har inga belägg för det, men jag tror det är så. Vissa tycker nog det är bekvämt att sitta i soffan.

Din röst har blivit ett signum i Hockeysverige, är det något du har tränat på?

– Nej, inte alls. Det hade jag nog inte kunnat göra. Jag har kört likadant hela tiden, tror jag.

Med rullande R på Arto Sirviö och Terho Koskela?

– Ja, där det funkar kör jag rullande R. Arto var med 1990, när jag började. Mats Rosseli Olsen funkar det fint på, liksom Robin Figren. Det vet jag att han gillar. Men det är ett spel med publiken.

Tröttnar du aldrig?

– Nja, folk frågar det, men nej det gör jag aldrig. Det kan möjligen vara någon torsdagsmatch då man jobbat mycket och det är ett lag som kanske inte drar så mycket folk, men det är väldigt sällan. Jag längtar alltid till nästa säsong ska dra igång.

En ny ishall i Göteborg, vad tycker du om det?

– Det hade absolut behövts. Klart man känner att den har hängt med ett tag. Scandinavium är ju sliten. När man är runt och tittar så är det ofta mer hockeyarenor, publiken kommer närmare. Men det är inget jag tänker på så ofta.

Du får inte vila på sommaren heller, då gör du fotboll?

– Ja, jag är speaker på Häckens matcher. Där handlar det mer om information innan match och i paus, samt målskyttar, varningar och utvisningar. Men det är inte lika mycket prat som i hockey.

Det blir inte lika många mål?

– Nej, men Häcken gör ändå en del. Och snygga mål dessutom.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Har tvillingar

Namn: Niklas Brink.

Ålder: 49.

Yrke: Företagssäljare.

Bor: Vallda.

Familj: Fru och två barn, tvillingar på 15 år.