Brännande nässeldjur hittat på västkusten

En för en för svenska vatten ovanlig art av brännande nässeldjur har hittats på Tjörn men det kan enligt forskare sprida sig längs kusten. Likt brännmaneter har nässeldjuret nässelceller vilket gör att det bränns ordentligt om man får det på huden.

Nässeldjuren trivs på grunt vatten och om man ser dem ska man undvika att komma i kontakt med dem, rekommenderar Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium på sin webbsida.

Nässeldjurets tentakler kan orsakar starka och smärtsamma hudirritationer och känsliga personer kan få kraftiga allergiska reaktioner, kramp eller chock. Själva djuret är släkt till maneter men tillhör en annan undergrupp som kallas för hydroider.

Forskare Fredrik Pleijel på institutionen för marina vetenskaper vill därför gärna kalla det nya nässeldjuret för klängmedusa istället för klängmaneter. Gonionemus vertens eller ”klängmedusan” är runt två, tre centimeter stor. Djuret lever gärna i lugnare vatten på grunt djup, i ålgräset eller på alger. Just därför kan den också vara svår att upptäcka i vattnet.

– Ursprungligen kommer arten från Stilla havet men den har också spridit sig ganska mycket under de senaste åren, berättar Pleijel.

Om ”klängmedusan” kommer att finnas länge nära den svenska västkusten är däremot oklart. I nuläget handlar det sig bara om några fynd.

– Det kan vara så att det varma vattnet gör att de nu kan överleva i våra vatten. Jag kan tänker mig att de sprida sig både norrut och söder ut. Men det är svårt att förutse och jag vill inte varna folk för att bada, säger forskaren Pleijel.

– Frågan är om de kommer att klara av den kommande vintern. Då kan det bli betydligt fler, förklarar hans forskningskollega Matz Berggren.

Han är mycket tacksam för allmänhetens rapportering om fynd av det ovanliga nässeldjuret. Men han varnar också för att djurets gift är betydligt kraftigare jämförd med brännmaneter.

– Om man är känsligt för brännmaneter så ska man verkligen undvika de, säger han.

Klaus Buchholz