Bräckliga byggen på plats

Att baka pepparkakshus är populärt. Årets tävling i kulturhuset Fyren kan sätta deltagarrekord.

”Bräckliga bruna byggen”. Så kallas tävlingen i att baka pepparkakshus. Klockan 20 på onsdagen, när Fyren stänger, går också tiden ut för inlämning av konstruktioner.

– Vi har redan väldigt många fler i år än förra året. Just nu är vi uppe i 19 och förra året var det 14. Vi har aldrig haft fler än 20. Det kan innebära rekord i år, säger Britta Nyström, tävlingsansvarig.

Pepparkakshustävlingen har blivit en tradition i Kungsbacka och många brukar komma för att se utställningen som pågår ett par veckor innan de olika vinnarna koras.

– Roligt att skolor och förskolor har gjort det till projekt. Kullaviksskolan har exempelvis i årskurs sju samarbetat mellan teknik och hemkunskap för att få fram sina byggen.

I år har också vuxendelen fått in några bidrag. Där koras segraren av en kunnig jury bestående av Lizzie Dahlén, konditor på Bröd och bakverk samt Johanna Svennevid, bagare på Naturum i Fjärås.

– Dessutom kollar vår antikvarie, Sofia Larsson, på all kreativitet som finns. Vi har nämligen även ett pris för ”Bästa kreativitet”.

Text: Tobias Sandblom

Foto: Mats H Ljungqvist