Borrpoolen är Hallands snabbast växande företag

Det började 2012 med en grävmaskin och en villakällare som skulle dräneras. Idag syns Borrpoolen AB runt om i hela Storgöteborg, de har femton anställda och utsågs i förra veckan till Hallands Gasellföretag, med en omsättning som gått från en miljon 2012 till 94 miljoner förra året.

Vi ses i Gottskär, i det som kallas Gottskärs Entré, där företaget Borrpolen AB har sitt kontor. Fikabordet är fortfarande fullt med blommor, diplom och till och med champagneflaskor i vackra presentaskar. Att bli Hallands Gasell-företag är en utmärkelse som inte passerat obemärkt. Utmärkelsen ges till företag som tar snabba kliv och det handlar om promille av näringslivets aktörer som kvalar in för att ens tävla om priset. Men killarna själva, Christoffer Nordin, vd och grundare och Erik Blomqvist, hälftenägare och produktionschef, tillsammans med Johan Gustavsson, projektledare, håller fortfarande på att ta in det som hänt.

– Vi hade väl inte jättekoll på vad det innebär att bli Gasell-företag. Faktum är att när Dagens Industri ringde så trodde jag det var en säljare med något reklamerbjudande, jag var på väg att lägga på när de sa ’vänta, ni har vunnit Gasellen’. Så vi hade nog inte fattat riktigt hur stort detta är, säger Christoffer.

Men vi tar det från början – Borrpoolen jobbar med grundläggning som bygger på stålpålar i stället för cementpelare. Och allt började med en villakällare och en grävmaskin.

– Ja, jag hade köpt hus i Rydet och behövde dränera. Jag tog in en offert från en grävare och fick ett pris på 240 000 kronor, väldigt mycket pengar. Så av en annan kompis fick jag tipset att istället köpa en grävmaskin för 250 000, göra jobbet och sen kunde jag sälja maskinen efter ett år. Men snart kom grannen och frågade om jag kunde dra bort en stubbe och det slutade med att jag startade ett helt nytt bolag, berättar Christoffer.

Han och Erik är barndomskamrater och bägge har vuxit upp på Onsalalandet och arbetat många år i anläggningssvängen. Christoffer började som ensamföretagare, men snart köpte bolaget den första ”tolvan”, en borr som driver tolv meter långa rör ner i marken. Vid det laget var namnet Borrpoolen givet.

– Det gick väldigt bra redan från början. I samband med Gasell-priset så har det beskrivits som att detta är en ny teknik, men det är det inte, tekniken har funnits länge, men vi har hittat en nisch, vi var tidiga och vi är duktiga på detta, säger Christoffer.

– På scenen på Gasell-galan fick jag frågan om jag kunde förklara vad vi gör i företaget, men jag sa ’ vi har inte så mycket tid’ (skratt). Man kan säga att vi gör en miljard olika grejor, spånt, grundläggning, egentligen allt inom borrning, säger Erik Blomqvist.

Hur var det att stå där på scenen på Gasellen-galan och ta emot priset?

– Vi förstod nog inte förrän vi stod där hur stort detta faktiskt är. Hela kvällen var det folk som drog i oss och ville prata, det var ju kanske tusen gäster på galan och de flesta är företagare, det är klart att det är stort. Plötsligt har kommunen hört av sig och frågat om vi kan tänka oss att prata om företagande på gymnasieskolorna och bankerna hör av sig och skickar gratulationer. Det var inte lika enkelt för några år sedan, då vi ringde bankerna och behövde låna sex miljoner för att bygga om en grävmaskin, säger Christoffer.

Kunderna är framför allt de stora byggdrakarna, Peab, Ncc, Skanska, som uppskattar driftssäkerheten hos den moderna borrtekniken. Tid är pengar och jobben har rasat in i allt snabbare takt. Borrpoolen syns överallt, från Ikeas nybygge i Kållered, till Mölndals nya galleria. De har jobbat på nya massafabriken i Grums, ett bygge i sexmiljarders-klassen och har gjort nybyggen i Mölndals Kvarnby och grundarbeten för kommande nya Hisingsbron.

– Där byggde vi en låda av spånt, åtta meter ner i vattnet till älvbotten, torrlade den och gjöt en betongplatta. Det var stränga krav, både när det gäller miljön men också säkerheten. Varje gång det passerade en båt fick gubbarna gå upp ur gropen till en pråm intill och allt vatten som pumpades ur borrhålen skulle tas om hand, för att inte förorena älven, förklarar Johan Gustavsson, som förutom att vara projektledare också tar hand om fakturering och administration i företaget.

– När jag började ringde Christoffer runt till varje underentreprenör och frågade ”hur många timmar har du jobbat och vilken maskin har du kört?”, säger Johan som nu moderniserat systemet så att det sköts elektroniskt.

– Alla gubbar som jobbar för oss har ju en mobiltelefon i fickan ändå, säger han.

2012 omsatte bolaget en miljon. Förra året omsatte de 94 miljoner, en hisnande ökning för ett ungt företag.

Hur är det att växa så snabbt?

– Vi växer ju tillsammans med våra underentreprenörer, vi hade inte kunnat växa så här fort ensamma, då hade vi inte kunnat sova om natten, säger Christoffer.

– Förra året var jag nog inte härinne på kontoret mer än max en dag, resten av tiden var jag ute på olika jobb. Jag var nog nästan åtta månader i Grums, det är ett väldigt stort arbete, men jag trivs med att vara ute på plats, säger Erik Blomqvist.

Så hur stora ska Borrpoolen bli, vad är nästa utmaning?

– Vi talar om att försöka slå oss in i Danmark och Norge och kanske andra ställen i Europa. Många av storbolagen vi jobbar åt är redan där, men en sådan satsning kräver mycket pengar. Man får räkna med att backa lite de första åren, för att få in namnet på en ny marknad, säger Erik.

Hur delade ni upp rollerna – singlade ni slant om vem som ska vara VD?

– Från början var det ju så att folk ringde ändå till Christoffer, han var ju den som startade företaget och sedan blev han farsa, så då var det enklare att han var på hemmaplan och höll i kontoret. Jag gillar inte att sitta inne på kontor, jag trivs mycket bättre med att vara ute i produktionen. Och det har ju fungerat, vi kompletterar varandra bra, säger Erik.

– Jag är en sån härlig smörklick som är bra på att sälja, skrattar Christoffer.

Ni håller till i Onsala, på hemmaplan, hur viktigt är det att finnas i Kungsbacka?

– Vi är ju härifrån och vi trivs i Kungsbacka. Även om vi har gjort jobb överallt så har vi fortfarande inte lyckats driva ner en enda påle i Kungsbacka, men det kanske blir bättre nu när de vet att vi finns, säger Christoffer.

– Vi letar faktiskt just nu efter industrimark för att kunna bygga ut med nya lokaler. Maskinerna ska vara ute och jobba, men det behövs ibland att vi ska kunna ställa en maskin över natten och det kan vi inte göra där vi ligger idag. Det bästa hade ju varit att ha kontor nära motorvägen, våra trailerekipage är långa och behöver en del yta, säger Erik Blomqvist.

Johan Gustavsson fyller i:

– Det kan du skriva i artikeln, vi letar efter 5-10 000 kvadratmeter industrimark i ett läge där det går att ställa av en maskin, säger han.

– Vi har faktiskt hört av oss till kommunen om de har någon mark som kan vara lämplig, men vi har inte fått så mycket respons. Det är ju inte så att vi menar att vi ska få köpa billigare, men i min värld kan jag tycka att det är lite konstigt att de i alla fall inte hört av sig. Det borde man ju göra som kommun, de vill väl inte att företagen ska lämna Kungsbacka, säger Christoffer.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se