Blodprovet är klart – det hade Heikkinen i kroppen

Åklagaren har fått svar på det blodprov som riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz lämnade vid olyckan. Det visade sig att hon hade medicin som var narkotikaklassad i sig.

– Nu ska jag ta ställning till hur vi går vidare, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Det var den 11 december på eftermiddagen som Socialdemokraternas Sara Heikkinen Breitholtz krockade med en buss på Onsalavägen. Polisen på plats misstänkte att hon kan ha varit påverkar av narkotika och beslöt därför att hon skulle få lämna ett blodprov, vilket Kungsbacka-Posten var först med att berätta.

Åklagaren Anders Jakobsson, som leder utredningen, har hela tiden sagt att resultatet av blodprovet är det viktigaste i det fortsatta arbetet. Nu har svaret kommit.

– Hon har ätit tabletter i form av medicin som delvis är narkotikaklassade. Jag har skickat svaret för att få ett rättstoxikologiskt yttrande, säger Anders Jakobsson.

Varför gör man det?

– Jag vill veta hur nivåerna ser ut jämfört med det som läkaren skrev ut. Det är ju en fråga vad man normalt ska ha när man äter medicin av den här typen jämfört med vad hon hade. Det blir en bedömning från fall till fall. Möjligen får man efter det höra läkaren och sedan kvinnan i fråga. Men det är för tidigt att säga något om det, säger Anders Jakobsson.

Han berättar att det även kan komma att handla om någon annan brottsrubricering med tanke på att riksdagspolitikern krockade med en buss.

– Det kan handla om vårdslöshet i trafik i och med att hon krockade. Men det är för tidigt att säga något om det, säger Anders Jakobsson.

Sara Heikkinen Breitholtz har meddelat att hon vill bli lämnad i fred.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se