Besvikelse efter möte om busliv: ”Ungdomarna fick inte göra sina röster hörda”

Mötet var till för att försöka få stopp på skadegörelsen i söder. Men de ungdomar som kom fick inte göra sina röster hörda.

– Jag är besviken på det och på att kommunen väljer att inte ha personal ute på kvällarna, säger Daniel Lönnqvist.

Han är pappa från Frillesås och mycket engagerad i tonåringarnas förehavanden. I somras var det ramaskri i sociala medier efter att motorburen ungdom hade stökat ner och förstört vid Åsa gårdsskola ett antal gånger.

Tillsammans med andra arrangerade Daniel Lönnqvist därför i somras ett möte med personer från kommunen.

– Efter det så blev det mycket bättre. I alla fall ett tag. Det blev mindre stök och bråk och det var inte lika aggressivt i sociala medier. I somras var det flera stora folksamlingar i Åsa med ett rejält slagsmål. Våra ungdomar var på plats, jag också. Men de som satte igång detta kom utifrån. Det var säkert 100 personer på plats och väldigt turbulent, säger Daniel Lönnqvist.

I onsdags kväll arrangerades ett nytt möte. 50 personer fyllde möteslokalen, vuxna, kommunanställda och omkring 15 ungdomar.

– Jag är väldigt missnöjd med att kommunen inte ställde en enda fråga till ungdomarna. Här hade man ändå cirka 15 av dem som brukar hänga med sina traktorer på olika parkeringar, vilket bör vara helt rätt målgrupp att föra dialog med. De pratade hela tiden över ungdomarnas huvuden. Mötet kändes stressigt och skulle vara klart på en timme. Tyvärr tror jag det blir väldigt svårt att få tonåringarna att komma på ytterligare ett möte. De anser inte det vara meningsfullt.

Daniel Lönnqvist är också missnöjd med kommunens linje om att inte ha någon personal ute på kvällarna. Nattvandrare finns, men det är inte tillfyllest.

– Det blir väldigt svårt att fånga upp personer som har ett riskbeteende när du som nattvandrare kanske inte är ute särskilt ofta. Det finns ingen kontinuitet och svårt att följa upp och du kan inte skapa en relation med ungdomarna på samma sätt som man borde, säger Lönnqvist.

Och fortsätter:

– Nattvandrarna gör ett kanonjobb, men vi hade gärna sett personal från kommunen också.

ag tycker det är tråkigt att de så stenhårt försvarar linjen att förebygga i skolorna och bedriva den verksamhet som görs idag. Det kändes nästan som att någon högre upp i hierarkin tryckt hårt på just den punkten. Det kan man också göra, men som ett komplement bör man ha personal ute på kvällarna. Annars missar man den riskgruppen som hänger ute på kvällarna och det är många. Det tror jag att alla på mötet var överens om, säger Daniel Lönnqvist.

Ungdomarna i Åsa och Frillesås vill ha någonstans att vara. Där de inte stör med musik eller motorbuller.

– Jag vet att kommunen har satt igång ett arbete med att försöka hitta en lokal. Tyvärr har inget hänt hittills, men jag hoppas att det ska lösa sig. Jag tror inte det fixar hela problemet, men en stor del.

Läs även: Ungdomar hotas med basebollträn

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungbackaposten.se