Besöksförbud på äldreboenden hävs

Från och med 1 oktober blir det återigen tillåtet att besöka nära och kära på Kungsbackas äldreboenden.

Under sommaren har boende på Kungsbackas äldreboende fått träffa sina anhöriga genom en plexiglasskiva.

– Att få träffa sin mamma eller pappa, eller annan anhörig, och få se dem och se hur de mår är väldigt värdefullt. Det kan bli ensamt, även om vi har mycket gemenskap här och det är en glädje i att få träffas igen, sa Helene Ljungqvist, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden på förvaltningen för Vård & Omsorg i samband med att kommunen införde plexiglasmöten på samtliga boenden. Då hade hade besök varit helt förbjudna sedan i mitten mars.

Läs mer: Nu ska alla boenden få mötesplatser med plexiglas

Men nu kan plexiskivorna snart ha gjort sitt.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet från regeringen att man från och med 1 oktober kommer att häva besöksförbudet på landets äldreboenden. Förbudet har gällt nationellt från och med 1 april till följd av Folkhälsomyndighetens uppmaning om att skydda de äldre i coronapandemin.

På tisdagens konferens uppgav socialminister Lena Hallengren (S), att det var rätt beslut när man införde förbudet för ett halvår sedan men att man nu beslutat sig att för att öppna för besök.

– Det råder ingen tvekan om att det här är efterlängtat. På landet äldreboenden bor de ensammaste och mest sårbara i samhället. De senaste halvårets besöksförbud har försvårat, till och med omöjliggjort, omständigheterna för dem, sa hon på presskonferensen enligt GP.

Men hon varnar för att landet fortfarande befinner sig i en pågående pandemi och att även om det mesta pekar åt rätt håll just ni kan vi fortfarande drabbas av nya utbrott.

– Det är en risk nu när vi lyfter förbudet och det är upp till var och en att fortsatt ta ansvar.

Lena Hallengren underströk även att man ska lyssna på personalens råd då det troligen kommer finnas beslut om lokala regler.

Enligt Socialstyrelsen, som också medverkade på presskonferensen, har man vägt för- och nackdelar och kommit fram till att förbudet ska upphöra. Dels för att äldreboenden är en form av bostad och inte en vårdinrättning – men även för att man fått till sig att många anhöriga saknat möjlighet att besöka sina anhöriga som i sin tur känt en stor sorg och ensamhet.

Den senaste tiden har smittspridningen minskat kraftigt på landets äldreboenden och möjligheten att testa personalen har förbättrats.

Karina Hansson

Jacob Humlén