Beslut öppnar för ett nytt Gottskär

Skifteslaget i Onsala vill utveckla Gottskär. Därför har föreningen gått med på att sälja en remsa på 60 meter till byggherren Jonas Hillhammar. Det kan medföra 50 nya bostäder på orten och en ny småbåtshamn.

Kungsbacka-Posten har flera gånger tidigare skrivit om utvecklingen av Gottskär. Den har delvis bromsats av en 60 meter långt strandremsa. Den ägs av en sammanslutning som heter Onsala skifteslag, med anor från 1800-talet. I den sitter bland annat två kommunalråd.

Både kommunen och byggherren Jonas Hillhammar har försökt buda på strandremsan, men har fått nej av skifteslaget.

Till nu.

– Vi hade en extrastämma i måndags där vi beslöt att sälja strandremsan till Jonas Hillhammar. Vi vill inte ses som några bromsklossar utan vill vara med och utveckla Gottskär. Detta beslutet är väl genomtänkt och inget vi gjort ”under galgen”, säger PO Christenson, ordförande i skifteslaget.

Det kan innebära att skiftslaget kan bygga en ny småbåtshamn med plats för 150 båtar. Framförallt kan det innebära att byggherren, Jonas Hillhammar, kan förverkliga sina planer på att bygga om Gottskär. Familjen Hillhammar vill bygga 50 nya bostäder där den nuvarande Hamnkrogen ligger idag. De vill också bygga en ny restaurang, ett underjordiskt P-garage och butikslokaler.

– Nu är det upp till kommunen att hålla vad de har lovat. Vi har väntat med vårt besked för att se vad kommunen vill åstadkomma, men de har inte ens ritat så mycket som ett streck i Gottskär, säger PO Christenson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se