Behöver ha fler goda män

Kungsbacka behöver fler gode män. Ulf Petersson är ordförande i gode man-föreningen. Han vill tvätta bort det dåliga ryktet som uppdraget ibland dras med.

– Det är underbart att kunna få hjälpa folk, säger han.

Rubrikerna har varit nattsvarta och SVT:s Uppdrag granskning har sänt program om hur gode män har lurat klienterna på pengar.

Men i Kungsbacka har det varit frid och fröjd länge. Här finns GMFK, God man och förvaltarförening i Kungsbacka med omnejd. Det sista har fått läggas till eftersom även Mölndal, Härryda och Partille är med i samma förening.

– Vi diskuterar hur vi gör i olika fall och stöttar varandra. Vissa är nya och då kan det vara bra att få råd. Dessutom utbildar vi oss hela tiden och det finns gott om föreläsare, säger Ulf Petersson.

Han gick med 2013 och är nu ordförande efter att ha gått igenom de vanliga proven och fått sitt godkännande.

– Anledningen till att jag gick med var att jag såg en tråkig händelse på nyheterna. I flera månader hade de försökt hitta en god man till en person. Denna hade varit inlåst i ett rum utan fönster länge. Jag blev illa berörd och bestämde mig för att engagera mig.

De dåliga nyheterna har också handlat om gode män som berikat sig genom att ta abnormt många uppdrag. Vissa har haft upp till 60 brukare.

– Vi har fått en del skit. När jag berättar för folk att jag är god man, så slutar det ofta med att jag får sitta och försvara mig och försvara det vi håller på med. Det är så klart jättetråkigt. Det har visat sig att två, tre procent missköter medan då resten gör ett bra jobb. Men även överförmyndaren har misskött sig i dessa fall, de ska se till att det inte finns några oegentligheter, säger Ulf Petersson.

Han konstaterar att antalet gode män är för få. Föreningen har endast 70 medlemmar medan ungefär 200-300 i Kungsbacka är god man åt en närstående.

– Det är överförmyndarens ansvar att hitta fler gode män, men jag vet att det är väldigt svårt. Troligen beror det på att folk inte är beredda på att riskera få negativ kritik. Överförmyndaren utför ingen utbildning, men har som uppgift att se till så att det finns gode män. Det är en svår ekvation.

Ulf Petersson berättar att han har tre uppdrag för närvarande och har haft fem som mest. Varje uppdrag ger omkring 700-800 kronor netto i betalning.

– Har man då, som i vissa skräckexempel, 60-80 uppdrag så blir det ju en peng. Dessa försvarar sig ibland med att ”Jag är billigare än en advokat”. Men det är ju omöjligt att ta till vara på personens rättigheter om man har så många, säger Ulf Petersson.

Vad är det bästa med att vara god man?

– Att man kan se att det arbete man gör hjälper en annan person. Att den personen får alla sina rättigheter och kan leva socialt rättvist.

Ulf Petersson konstaterar att många föräldrar agerar god man åt sitt barn. Han tycker att det ansvaret ska lämnas över till någon annan som man har förtroende för.

– En förälder ska vara just förälder. En utomstående kan agera mycket tuffare mot myndigheter.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Bra hemsida

Den som vill veta mer om att bli god man kan gå in på gmfk.nu. I september eller i oktober anordnas nästa kurs.

En god man utses av domstol. En person som kan få en god man kan vara sjuk, lida av en psykisk störning eller ha ett försvagat hälsotillstånd. En god man får max disponera 30 000 kronor av klientens medel. En redovisning ska lämnas in varje år, granskas och godkännas.