Bajspåsar dumpades i naturen

Hundra påsar med hundbajs låg dumpade i naturen. Syskontrion i Frillesås upprördes – och började samla ihop dem och även andra. – Bedrövligt att folk kan bete sig så här, säger Julia Berglund, 13.

Efter nyårsafton var det en stor mängd skräp i naturen, mestadels raketer, men även annat. Julia Berglund från Frillesås började gå ut att plocka. Dels för att de inte hade så mycket att göra och dels för att hon värnar om miljön. Snabbt hängde lillasyster Linnéa, 12, på och efter ett tag även minstingen Emma, 9.

– Bakom en rishög låg jättemånga påsar med hundbajs. De hängde i träd och låg överallt. Det var verkligen jätteäckligt. Det mesta låg i en stor hög och det var precis som att folk bara kastat över det när de går förbi, säger Julia.

I de efterföljande diskussionerna efter tjejernas insats har det framkommit att det är för få papperskorgar i Frillesås. I området runt idrottshallen, där bajsgömman hittade, finns ingen.

– VI har kollat runt och det finns några runt busshållplatsen i centrum, men det är koncentrerat dit. Det borde finnas på fler ställen så att det blir lättare för folk att slänga skräp. Men samtidigt verkar det vara svårt att få någon att tömma papperskorgarna, säger syskonen.

I Frillesåsskolan arbetar de ganska ofta med miljöfrågor. Bland annat odlar de egna grönsaker, just nu tomater, som sedan äts upp eller säljs vidare.

– Jag och en kompis håller nu på att samla in pant till ”Rädda Östersjön”. Sen gör vi lite andra saker. Vi var bland annat med och städade stranden i Åsa. Det är viktigt att många hjälper till och gör sitt för miljöns skull, säger Julia Berglund.

Är du orolig?

– Ja, ibland är jag det. I varje fall lite grand. Exempelvis tar det 150 år för de här påsarna att försvinna. Dessutom försvinner de inte helt, då blir det mikroplaster. Egentligen hade det varit bättre om de hade låtit hundarna bajsa i det fria istället för att slänga det i påsar som blir liggandes kvar. Det är det sämsta för miljön.

På ganska kort tid samlade syskonen ihop runt hundra påsar med hundlatrin. Dessa kördes med sopbilen till tippen.

Kungsbacka-Posten skrev nyligen om för få papperskorgar i ett annat område i Kungsbacka, runt Rosengatan.

Läs även: Trött på allt skräp

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se