Arne Martinsson ställer ut sina tavlor på Blåvingevägens äldreboende i Vallda. Inkomsterna från vernissagen går oavkortat till demensforskningen. Foto: Mats H Ljungqvist

Arne Martinsson – konstnär som gör debut som 85-åring

Arne Martinsson tog flygcertifikat när han var 70. Nu är han 85 och debuterar som konstnär med vernissage på Blåvingevägens vård- och omsorgsboende. Tavlorna ska säljas till förmån för demensforskningen.

Varje dag besöker Arne Martinsson sin fru Gun, som bor på Blåvingevägens vård- och omsorgsboende i Vallda.

Under stunderna de har tillsammans har Arne tagit upp konsten igen. Han berättar att han dyrkat måleriet sedan 70-talet och att det blev naturligt att börja måla igen när Gun flyttade in på Blåvingevägen. Samvaron kring målandet skapar en ordlös gemenskap med livskamraten sedan drygt 40 år.

– Jag sitter och målar så där en tre timmar, tiden går fort under stunderna vi har tillsammans, säger Arne.

Alltid funnits med

Han förklarar att måleriet har funnits med honom hela livet, även om det funnits perioder då penslar och kritor fått ligga orörda. Under yrkesåren jobbade Arne både som verkstadschef i bilbranschen, men också på säljsidan, med mycket resande som följd. Då blev det inte mycket målat. Men när familjen flyttade permanent till Kungsbacka 1985 tog han fram måleriet igen.

– Särskilt under stunder då livet varit svårt har måleriet piggat upp. Det finns en terapi i detta, förklarar Arne ödmjukt.

Helst pastell

Idag målar han helst i pastell, ”för enkelhetens skull”, men han har genom åren använt både olja och akryl till sina målningar. Motiven får växa fram.

– Jag tror det var Zorn som brukade säga ‘ jag målar vad jag såg och inte det jag ser’. Det är bara att följa med när det växer fram något som det kan bli någonting av, förklarar han.

Och bildsinnet finns med sedan barnsben. Arne minns med ömhet den lärare i skolan som lät honom få extra tid med kritor och penslar, vid sidan av den ordinarie undervisningen.

– Han såg väl att det fanns något i målandet som lockade mig, att jag hade ett intresse, säger han.

Blygsam konstnär

Arnes små vackra tavlor, i pastellkrita, fångade snart personalens blickar på Blåvingevägen. De tyckte att han skulle göra någonting mera med sina målningar.

– Vi tyckte alla att de var jättefina, och försökte uppmuntra Arne till att ställa ut, säger Aina Nilsson.

Arne var till att börja med svår att övertyga. Även om han tog flygcertifikat som 70-åring så var han för blygsam för att göra konstnärsdebut som 85-åring. Tyckte han. Personalen på Blåvingevägen tyckte annorlunda.

Vernissage nästa vecka

När Kungsbacka-Posten är på plats hänger tavlorna prydligt längs väggarna på Humanas vård- och omsorgsboende, ordentligt namnade inför vernissagen som hålls nästa vecka. För Arne Martinsson börjar vänja sig vid tanken på debuten.

– Att Blåvinge upplåter utrymme för en utställning glädjer så klart en debuterande 85-åring, och jag har fått så fint stöd av en helt enastående personal, säger han.

Han har också bestämt att alla eventuella intäkter från vernissagen oavkortat ska gå till Demensförbundets Forskningsfond.

– Det är en ruskig sjukdom, som slår fruktansvärt hårt mot alla som drabbas av den, säger Arne.

Vernissagen på Blåvingevägen 33 hålls 16 november klockan 15 till 17. Konstvänner som vill komma en annan tid kan göra det genom att kontakta Blåvingevägens Aktivitetsansvariga.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar