Aranäs kan slippa avgift

Aranäs gjorde anlade en parkering inför julhandeln. För tidigt ansåg kommunen, som ville straffa med miljonböter. Nu kan bostadsföretaget komma att slippa straff.

Kungsbacka-Posten rapporterade under torsdagen om Aranäs julparkering. Företaget hade fått bygglov för att anlägga en grusparkering på andra sidan Borgmästargatan.

Men något startlov hade inte meddelats och Aranäs började för tidigt varför en anmälan upprättades. I förslag till beslut fanns en föreslagen straffavgift på nästan en miljon kronor. Det kan jämföras med kostnaden för att anlägga själva parkeringen, som var omkring 200 000 kronor. Straffet var alltså femdubbelt.

Det hela orsakade ett ramaskri på sociala medier.

Och nu kan straffavgiften komma att strykas. Ärendet ska tas upp på nästa möte för byggnadsnämnden, i februari.

– Om Aranäs hinner rätta innan dess (ta bort parkeringen) så utgår ingen avgift, då faller ärendet, säger Thure Sandén (M), byggnadsnämndens ordförande.

Aranäs VD, Jonas Håkansson, bekräftar att parkeringen ska tas bort:

– Nu ska parkeringen ändå bort, den har tjänat sitt syfte. Exakt vad den kostade vet jag inte. Men gruset som vi hade till den, skulle vi ändå köpt in och använt som fylle och annat. Vi utnyttjade marken när den ändå stod för fäfot. Den kommer att vara i drift i sammanlagt tre månader, säger Jonas Håkansson.

Att det blev svindlande 983 000 kronor i byggsanktionsavgift beror på att det räknas per kvadratmeter.

Läs även: Dyr nota för tidig start

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se