Är detta Sveriges bästa gata?

Redan korad till Hallands bästa gata. Nu kan Walls väg i Forsbäck utses till bäst i Sverige.

– Det var hundra procent glädje när fick vi beskedet, säger Peter Kronvall, boende på gatan sedan 2006 och dess ambassadör i pågående tävling.

Det är Postkodlotteriet som håller på att utse den bästa gatan i landet. I ett första steg gjordes en omröstning i varje län. När den avslutades i måndags visade det sig att Walls väg i Forsbäck hade fått allra flest halländska röster.

Vad som är så bra med att bo där?

– Dels läget. Det är lummigt och lugnt, nära till både havet och stan och ligger ändå väldigt skyddat. Men framför allt har vi en väldigt god gemenskap och sammanhållning. Och det är en väldig styrka när man hjälper varandra, tycker Peter Kronvall som är Walls vägs ambassadör i tävlingen.

När han för tolv år sedan flyttade in i det då nybyggda huset tillsammans med sin fru Jenny och deras två barn Viggo och Vera hade området dittills varit en åker med bara ett fåtal hus.

Idag leder en trädallé upp till ett 40-tal klassiska familjevillor.

– När vi flyttade hit så var det ganska mycket nybyggaranda. Många hade barn i ungefär samma ålder och vi hjälpte varandra vilket gjorde att det snabbt blev en väldigt god gemenskap, säger Peter Kronvall.

Barnen har vuxit upp tillsammans och utgör idag ”stora kompisgäng som har väldigt skoj ihop”, enligt ambassadören.

Aktiva barn kräver som bekant ett rigoröst livspusslande när de exempelvis ska i väg på idrottsaktiviteter av olika slag. Helst samtidigt. Tur då att grannarna hjälps åt att samköra till träningar och matcher.

Tyck till: Vilken är Kungsbackas bästa gata – och varför?

Städdagar, cykelfester och kräftskivor arrangeras också regelbundet i området och blir naturliga kontaktytor grannar emellan.

– Sedan blir det många spontana sammankomster. Några kanske träffas över ett glas vin och så kommer det fler och sätter sig, beskriver Peter Kronvall som hoppas på fler festligheter. När de 21 länsvinnarna inom kort har bedömts av Postkodlotteriets jury enligt kriterierna ”stark gemenskap”, ”roligt tillsammans” och ”god grannsämja” belönas nämligen den vinnande gatan med en gemensam sommarfest.

– Det hade varit väldigt roligt!

Vinnaren presenteras den 30 maj.

Jacob Humlén

jacob.humlen@kungsbackaposten.se