Anton trivs i wrestlingens rampljus

Fribiljetter tog honom dit. Nu har wrestlingen kopplat ett grepp om Anton Hjalmarsson. 39-åringen från Idala är känd som Mr Bronson inom företeelsen som är en blandning av idrott och underhållning.

Wrestling är på väg att bli tämligen hett i Sverige. I USA har det varit det länge. i Sverige finns det fyra förbund: Stockholm, Halmstad, Göteborg och Malmö. Göteborgsavdelningen har varit igång sedan 15 år. Anton Hjalmarssons väg in i sporten har varit lite annorlunda.

– Jag har väl aldrig tidigare tyckt att wrestling har varit speciellt jättehäftigt. Men jag fick fribiljetter till en gala i Halmstad i juni 2015 och tänkte väl ungefär att ”gratis är gott”. Den ende jag kände till innan var Hulk Hogan, som de flesta andra. Men detta var något jag aldrig upplevt tidigare, säger Anton Hjalmarsson.

Hur då?

– In kom en norrman, Espen Olsen. Han var en bad guy och hatade publiken, det var hans roll. Publiken tände på alla cylindrar. Det var väldigt häftiga publikreaktioner.

Hur mycket är underhållning och hur mycket är idrott?

– Det är en blandning. De som håller på med wrestling är väldigt akrobatiska, de imponerar verkligen. Publiken gör sitt till, de är hela tiden med och interagerar och är mycket aktiva. Hela tiden är det ett samspel, det är skoj.

Har du wrestlats själv?

– Nja. Efter att jag var och kollade på galan var det i augusti 2015 en prova-på-dag i Halmstad. Vi höll till på en brottarmatta och skulle börja med att göra kullerbyttor. Jag trodde att jag var expert eftersom jag gjorde det som barn. De första framåt gick bra, men sedan skulle jag göra en bakåt-kullerbytta. Det bara small till i nacken, sen fick jag besöka en kotknackare.

Du fick inte blodad tand?

– Jo, för sporten. Det var många som testade, fem fortsatte. Vi fick tag i en egen ring och en egen lokal i Halmstad vilket gjorde att vi kunde träna oftare. Men när det var dags för gala kände jag mig inte förberedd alls. Istället åtog jag mig att vara konferencier.

Med eget smeknamn?

– Ja, jag blev Mr Bronson. Det var väldigt nervöst första gången. En publik på omkring 100 personer, men det kändes som många fler. Min uppgift var bland annat att värma upp publiken. Jag lät mustaschen göra jobbet.

Sedan fick du hoppa in i Göteborg?

– Ja. Jag gjorde först två galor i Halmstad. Sedan saknades det konferencier i Göteborg. Jag fick hoppa in på Pustervik och då med 500 personer i publiken. Efter det fick jag ersätta konferenciern i Malmö när han inte kunde. Sedan dess har det blivit ganska många galor i alla städer.

Det känns som att wrestling har en stor barnpublik?

– Det finns både och. Det är ju en show och vissa riktar sig till barn, 3-12 år ungefär. Medan andra har en medelålder på 25-35 eftersom det serveras alkohol då och då.

Men det kan göra ont att delta?

– Det kan göra fruktansvärt ont även om inte det är meningen med sporten. Men wrestling-ringen är byggd av stålbalkar och plyfa-skivor samt liggunderlag så att det inte ska låta så mycket när man slår i marken. Men landar man fel på rygg eller på mage så kan det göra väldigt ont. Brottarna gör stora uppoffringar och det gör självklart ont att få en armbåge i huvudet. Jag har själv hållit på med det och det är det absolut svåraste jag varit med om.

Hur skiljer sig wrestling mot andra kampsporter?

– Där handlar det oftast om att oskadliggöra motståndaren. I wrestling gäller det även att tajma så att det ser snyggt ut och att få med sig publiken på noterna. Det måste se realistiskt ut, teaterdelen är väldigt viktig.

Du bor numer i Idala igen, hur är det?

– Mycket bra. Sedan den 1 december är jag tillbaka i Idala efter att ha bott i Halmstad länge. Nu hyr jag en villa inte långt från där jag är uppvuxen. Jag jobbar som trafiklärare och utbildar på bil, MC och moped. Vi har ett väldigt hårt tryck på alla delar eftersom Kungsbacka växer så.

Var är Kungsbackaborna sämst på när det gäller att köra bil?

– Två saker skulle jag säga: att hålla avstånd och att använda blinkers. I rondeller blir det väldigt tydligt, men även annars har Kungsbackaborna väldigt svårt att blinka.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Namn: Anton Hjalmarsson.

Ålder: 39.

Bor: Idala.

Familj: Singel.

Yrke: Trafiklärare.

Intressen: Wrestling och att köra MC, helst på bana.

Senast lästa bok: ”Bara en kram” av Henrik Bromander.

Ser på tv: ”Bye bye Sverige”, väldigt bra.