Anställda i uppror

Undersköterskorna i Kungsbacka är rejält uppretade. Istället för att jobba tio timmar per natt får de endast jobba nio. Det innebär att de måste jobba två extra pass. – De säger att de är måna om vår hälsa, men det handlar om att de ska spara pengar, säger Charlotta Adolfsson, en av de anställda.

Irritationen bland de anställda är stor. En intressegrupp på Facebook växte på bara ett fåtal dagar till närmare 350 personer.

Och när Kungsbacka-Posten ska intervjua undersköterskor i ämnet, är uppslutningen massiv.

– Många är förbannade. Vi är trötta och förbannade, utschasade, säger Charlotta Adolfsson.

Problemen började för ett och ett halvt år sedan. Undersköterskorna som arbetade natt hade dessförinnan tio timmars arbetspass, men de kortades ner till nio timmar.

– De hävdar att det inte var hälsosamt för oss. Men för att vi skulle få alla våra timmar, så var vi tvungna att arbeta två nattpass till på sex veckor. Vi kan inte förstå hur det skulle kunna bli mer hälsosamt att vända upp och ner på dygnet ytterligare två gånger. Vi får alltså två arbetspass ytterligare men inte mer lön, säger Charlotta Adolfsson.

Hon och de andra är oroliga för sin och andras hälsa i och med omläggningen och de extra arbetspassen.

– Man hinner aldrig återhämta sig och vända rätt på dygnet igen. Att då tvingas jobba två dagar till är ytterligare ett dråpslag.

Missnöjet jäser bland undersköterskorna. De har tagit upp problemet på varje arbetsplatsträff och med facket, Kommunal, varje månad under drygt ett och ett halvt års tid.

– Vi som jobbar natt är konstant trötta och mår inte bra. Dagpersonalen tvingas jobba en timme längre, till 22.15 och sedan börja 07.15. Det blir inte många timmars sömn och det kan så klart inte heller vara hälsosamt om det nu är vår hälsa som kommunen värnar om, säger Charlotta Adolfsson.

De kräver att få tillbaka sina tiotimmars-pass. Att jobba nio eller tio timmar anser de inte spelar någon roll. I Stenungsund och Kungälv har samma förslag funnits, men där har de anställda fått gehör och tio timmarspass har blivit kvar.

– Alla undersökningar visar att det är farligt med nattarbete, speciellt mellan 00 och 05, men vi är beredda på att jobba då. Men att tvingas jobba ytterligare två dagar är så klart ännu farligare. Vi blir sjukare. Arbetsgivaren säger att de inte ser att fler är sjuka, men vi har inte råd att sjukanmäla oss. De drar väldigt mycket pengar från vår lön. Jag går till jobbet fast jag är dålig ibland, säger Charlotta Adolfsson.

Kollegan Gunilla Glimtén tror att sjuktalen kommer att öka längre fram.

– Vad man också kan se är att anställda går över till andra kommuner som har tio timmars arbetspass på nätterna, så som vi vill ha det. De privata har tio timmar och nattpatrullen, som också är anställda av Kungsbacka kommun, arbetar tio timmar. De är ute och kör på nätterna. Men varför de får tiotimmars-pass har ingen kunnat förklara. Olika regler, samma kommun, säger Charlotta Adolfsson.

Själva har de inte tänkt byta kommun och arbetsgivare. De säger att de trivs väldigt bra i gruppen.

– Det är väldigt svårt att rekrytera undersköterskor och anställda slutar hej vilt överallt. Ännu fler slutar på dag och kväll, säger Marie Hoffman, som jobbar dag och kväll.

Undersköterskorna är övertygade att det handlar om ekonomi när kommunen stryker bort en timme.

– Om vi istället hade fortsatt jobba tio timmar, hade de varit tvungna att anställa fler personal. Det finns inte så många undersköterskor att få tag på. Det är vår marknad och vi tycker att de borde lyssna mer på oss, säger Adolfsson.

De är besvikna på att inte ha facket med sig mer i den här frågan.

– De har sagt att de stöttar oss, men att vi själva måste ta tag i detta. De står för mötesrum, men inte mer än så. Vi tycker att vi betalar mycket, men inte får mycket för det. Det råder en tystnadskultur även hos oss. Vi vet att vi kommer att få kritik för att vi går ut med detta, men det är vi beredda att ta. Vi ser hur andra kommuner runt om får igenom tio timmar, säger undersköterskorna.

Med på undersköterskornas möte var Tommy Bech (SD), som är ledamot i nämnden för vård och omsorg.

– Jag är beredd att driva den här frågan. Det är förskräckligt att ingen lyssnar på de anställda, som kämpar och sliter väldigt hårt, säger han.

Socialdemokraternas Johan Tolinsson sitter också i nämnden för vård och omsorg. Även han anser att undersköterskorna har rätt.

– Vi måste lyssna på de anställda. Bland annat eftersom vi haft så hög personalomsättning. Det kan ju vara så att tio timmar inte behöver gälla alla utan att vi kan göra det som ett pilotprojekt, men vi får börja med att lyssna på dem, säger Johan Tolinsson.

Lillemor Berglund, förvaltningschef på vård och omsorg, säger att hon inte haft någon kontakt med de anställda som har pratat med Kungsbacka-Posten.

– Du som journalist och har blivit kontaktad vet mer än jag, och det är lite fel väg att gå, det blir konstigt. Vi vill ha en samverkan med facket, säger Lillemor Berglund.

Men hur ser du på att de anställda är upprörda?

– Det är aldrig roligt när anställda är arga, men vi vill ha en dialog med facket. Vi har inte blivit inbjudna av varken facket eller de anställda.

Hur ser du på kravet om att få jobba tio timmar på natten?

– Det här beslutet, att gå ner till nio, är kopplat till arbetsmiljön. Dessutom var det flera på dagen som ville jobba fler timmar, så det är kopplat till schemat också.

De anställda menar att det är mer hälsovådligt att jobba ytterligare två nattpass?

– Vi måste ha en dialog om arbetsmiljön. Jag sitter inte med den informationen som du har, så detta blir en konstig väg att gå, säger Lillemor Berglund.

Kommer ni att tala med de anställda?

– Det förs dagliga samtal med medarbetare.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se