Ann-Charlotte vågade språnget

Efter 27 år som anställd kastade hon sig ut i det okända. Sedan en månad tillbaka är Valldabon Ann-Charlotte Ekensten nu författare på heltid.

– Det här är vad jag drömt om länge, säger hon.

Redan har Ann-Charlotte Ekensten publicerat ett 20-tal titlar, både faktaböcker och särskilt lättlästa böcker för unga. I höst kommer ytterligare fyra böcker och numera är hon författare på heltid. I mitten av juni lämnade hon anställningen på Göteborg Energi för gott för att leva av skrivandet.

Ett beslut som togs efter ”en hel del vånda”, enligt henne själv.

– Jag är ju en trygghetsnarkoman, gillar både livrem och hängslen. Ibland tänkte jag ’du är ju inte klok som gör detta’ och ibland tänkte jag att ’du lever ju bara en gång’. Men jag har faktiskt kommit ganska långt som författare och då vore det idiotiskt att inte satsa helt på skrivandet, säger Ann-Charlotte.

Nu har beslutet börjat landa så smått.

– Det här är vad jag drömt om så länge. Jag är utgiven på flera förlag, jag blir läst, mina böcker blir köpta och lånade, det är klart att jag trivs med detta, säger hon. Och tillvaron som författare är ”ungefär som att jobba på kontor”.

– Det är så jag beskriver det när jag är ute och träffar unga på skolorna, säger Ann-Charlotte.

Det innebär en arbetsdag som börjar med att hon lämnar barnen på skolan, innan hon åker hem för att ta plats i skrivarlyan. Sedan gäller skrivande, i en eller annan form.

– Jag försöker vara produktiv, ofta har jag flera titlar på gång samtidigt när jag skriver. Sedan tar jag lunch, och kanske en promenad, innan jag sätter mig vid datorn och arbetar igen.

Och promenaderna är viktiga.

– Har jag kört fast finns det inget bättre än att promenera i Vallda Dalar. Jag får många bra idéer då, och då messar jag eller mejlar dem till mig själv, säger Ann-Charlotte.

Men livet som författare betyder också att det krävs flera ben att stå på. Ann-Charlotte har utbildat sig, och läst både skrivpedagogik och språkträning för att bredda sina kunskaper.

– Jag sköter mina egna bokningar och jag skriver också texter och böcker på uppdrag. Det finns många som vill ge ut egna barnböcker, säger Ann-Charlotte, som har två titlar på gång till en organisation inom tandvård.

– Jag är egenföretagare, och då måste jag sköta min egen marknadsföring, konstaterar hon.

Och skrivandet har följt henne genom livet. Både i det tidigare arbetet, som kommunikatör på Göteborg Energi, men också privat.

– Jag har alltid skrivit dagbok, jag har alltid haft brevvänner och har nog alltid varit en skrivande person, säger Ann-Charlotte.

Fortfarande, vid sidan av författandet, driver hon bloggen Campingfamiljen, om familjeliv i husvagn.

– Camping är ett stort intresse, och campingliv är mycket mer än Böda Camping i kanal fem. På bloggen tipsar jag om resmål, utflykter och intressanta platser att besöka, säger Ann-Charlotte.

Att skriva lättläst är en konst i sig.

– Det handlar om att snabbt komma in i handlingen, inte för många karaktärer och att variera språket, hitta rytmen mellan långa och korta meningar. Och att välja rätt ord och ibland beskriva handlingen tydligare, säger Ann-Charlotte.

De lättlästa böckerna har fått en helt ny läsekrets, många nya svenskar hittar språket i böcker men det finns även unga som inte läser alls på grund av ointresse eller olika funktionsvariationer. En lättläst bok kan bli ett första steg in i litteraturen, tror Ann-Charlotte.

– Vi har ju sett av Pisa-mätningarna att ungas läsförståelse minskat. En lättläst bok kan vara skillnaden mellan att läsa något, eller inte läsa alls.

Som alla författare så gillar Ann-Charlotte att hitta en bra historia, en sådan som ”berättar sig själv”.

– En bra berättelse kommer aldrig att försvinna. En bra berättelse håller länge, oavsett om du läser på skärm eller i inbunden pappersbok. Jag har inga problem med idéer, det svåra kan vara att driva dem i mål, säger hon.

Ann-Charlotte erkänner utan omsvep att hon är helt förälskad i att arbeta med språket.

– Jag älskar att jobba med orden, att låta ord byta plats för att se om meningen blir annorlunda. Det är kärleken till språket som gör mig till författare.

I dagarna kopplar familjen på husvagnen och drar till Värmland för lite vildmarkscamping. Till hösten drar författarlivet igång på allvar igen, men då på hundra procent heltid. Ann-Charlotte ser fram mot det.

– Visst kan det vara ensamt framför datorn, jag är egentligen en väldigt social människa. Men det finns många goda berättelser kvar att skriva, det är därför jag vågar säga upp mig efter 27 år, säger hon.

Mats H Ljungqvist

Författare på heltid

Namn: Ann-Charlotte Ekensten

Ålder: 47

Bor: Hus i Vallda

Familj: Gift med Matti, barnen John 13 och Malin 10.

Aktuell: Författare, på heltid sedan juni, har gett ut ett 20-tal titlar.

Om den stora romanen: ”Nånstans har jag planer på en Feelgood-roman för vuxna. Men jag vill poängtera att det är inte finare att skriva för vuxna än för barn, och jag har mycket annat att skriva först”.

Om ”writers high”, när skrivandet flyter av sig själv: ”Jo, det finns. Det låter som en klyscha, men det är nästan som berusning. Då talar karaktärerna till mig, det är de som driver handlingen framåt. Då kan man känna sig som ett geni i fem minuter (skratt)”.