Anmälde påhittat brott – blev själv anmäld

En okänd person polisanmälde ett påstått bråk i en lägenhet i Anneberg, vilket gjorde kvinnan som bor där förvånad. Hon har nu i sin tur anmält anmälaren.

Strax före klockan åtta på fredagskvällen anmäldes en okänd gärningsperson för ”falsk tillvitelse” av en kvinna i 40-årsåldern, bosatt i Anneberg.

”Falsk tillvitelse” är inte ett brott som man ser omnämnt särskilt ofta i medierna, men det bedöms vara så pass allvarligt att maxstraffet kan ge två års fängelse om handlingen anses grov. Bedöms dådet vara av den mildare sorten, är straffet böter och högst sex månader i fängelse.

– I det här fallet har alltså en okänd person ringt till oss och anmält att det ska vara något slags bråk i en kvinnas lägenhet. Men ett sådant bråk ägde aldrig rum, så därför anmälde kvinnan i sin tur anmälaren. Hängde du med? säger jourhavande stationsbefäl på polisen i Varberg.

Det är dock av naturen svårutrett. Att det kommer leda till fällande dom, eller att någon ens grips, är föga troligt. Ärendet har stängts och utreds inte vidare.

Tobias Holmgren