Viktoria Frederiksen på Majgårdens bageri och konditori i Onsala är tacksam över att det gick bra när en ugn överhettades och orsakade en glödbrand i en vägg på bageriet. Foto: Majgårdens bageri och konditori

Änglavakt vid bageribrand i Onsala

De hade känt brandlukt hela dagen men inte hittat någon brand. Men tack vare det kunde de vara på sin vakt och branden på Majgårdens bageri begränsas.

På Majgårdens bageri och konditori i Onsala är det full rulle igen. Till Gustav adolfs-dagen hade bakats massor av bakelser men natten till lördagen kunde det ha gått riktigt illa.

– Redan på dagen kände vi en lukt, det luktade som bränd kabel. Jag och fastighetsägaren gick runt och försökte hitta var det kom ifrån. Vi hade dit en elektriker och var även uppe i lägenheterna som ligger ovanför bageriet, säger Viktoria Frederiksen, som äger Majgården bageri och konditori i Onsala sedan 21 år.

De letade överallt utan att hitta var brandlukten kom i från.

– Vi ringde dem som skulle jobba natten för att förvarna dem, säger Viktoria Frederiksen.

Larmade 112

De som jobbade natten gick på klockan elva på fredagskvällen. Larmet till räddningstjänsten kom sedan 01.48 natten till lördagen.

När Kungsbacka-Posten pratade med Lars Blom, stationsbefäl på Kungsbackapolisen, på måndagsförmiddagen säger han att det kunde ha blivit en rejäl brand om inte räddningstjänsten larmats dit i tid.

– Det var en ugn som ökat i värme och det hade startat en glöd i väggen bakom. Och om räddningstjänsten inte kommit i tid hade glöden kunnat sprida sig. Det är folk som bor i samma hus som konditoriet, säger Lars Blom.

Ovanför bageriet finns två lägenheter och ett kontor som bageriet har. Hyresgästen i den större lägenheten hade dock inte känt av någon röklukt, medan den andra hyresgästen och Viktoria hade känt det.

Ljusbåge mellan ugn och vägg

Viktoria Frederiksen berättar att det bakom sådana här bakugnar är väldigt isolerat för att just vara brandsäkert men att värmen i ugnen av någon anledning orsakat en ljusbåge mellan ugnen och väggen när ugnen ökade i värme. När räddningstjänsten öppnade väggen för att släcka glöden berättade de att det var 800 grader varmt där bakom.

Viktoria Frederiksen säger att ugnen troligtvis hade kortslutits men att det inte gick att upptäcka eftersom allt fungerade och att det i vanliga fall när någon maskin överbelastas går en propp. Det är troligen därför ugnen rusat i värme.

Konditoriet höll stängt på lördagen men kunde öppna igen på söndag morgon.

– Personalrummet har fått skador, det luktar lite brandrök men annars är det väldigt lite skador. Just nu kan vi bara använda en ugn. Vi var ändå här på lördagsmorgonen och de har mätt så att det inte är farligt att vara här, säger Viktoria, som fick höra av sig till kunder som gjort beställningar på tårtor och annat.

– Alla har varit väldigt förstående.

Glad att ingen skadades

Hon är glad att allt gått så bra med tanke på att det är lägenheter ovanför bageriet och att ingen av hennes personal kom till skada.

– Bageriet fått igång en ugn och det går lite knackigt, men det spelar ingen roll, ingen kom till skada, det är det viktigaste, säger Viktoria Frederiksen.

På lördagen lade hon ut ett inlägg på facebook och där har hon fått massor av respons.

– Det är många som har hört av sig, de skriver att de tänker på oss, det är verkligen jättehärligt.

Och hon är full av beundran för räddningstjänst och ambulanspersonal som var på plats under natten.

– Tre styrkor var här och alla har varit så fantastiska. Ambulansmännen var fantastiska och såg till att alla hade någonstans att ta vägen.

Vid femtiden på lördagsmorgonen kunde räddningstänsten lämna bageriet. Då fanns en styrka kvar för att försäkra sig om att glöden var ordentligt släck.

Karina Hansson

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar