Allt färre skjuter upp falska nödraketer

Sjöfartsverket konstaterar att oskicket att skicka upp falska nödraketer minskar. Något som sparar samhället stora resurser, enligt verket.

Att skjuta upp en falsk nödraket över havet när man inte är i fara är olagligt. Brottet rubriceras som missbruk av larmanordning och kan ge böter eller fängelse upp till sex månader.

Nu ser Sjöfartsverket dock en trend att allt färre skjuter upp falska nödraketer. 2011 började Sjöfartsverket tillsammans med Sjöräddningssällskapet att aktivt informera om förbudet mot falska nödraketer och sedan dess har nedgången varit stor.

– 2011 var det ungefär 100 larm som hade bäring på nödraketer som kunde vara falska. Det har sjunkit successivt sedan dess, säger Tobias Fälth, presskontakt på Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket har endast preliminära siffror för 2018 men då handlade det om 20-30 stycken larm med falska nödraketer. 2016 var det ett 50-tal larm.

Det som händer när det någon skjuter av en nödraket över havet är att Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, JRCC, som måste undersöka alla larm, skickar ut helikopter, frivilliga från Sjöräddningssällskapet och drar igång en räddningsinsats som kostar ganska mycket. Att antalet falsklarm minskar innebär en stor besparing både ekonomiskt och personellt.

– Vi är tacksamma om våra frivilliga får slippa rycka ut på falsklarm, eftersom de utan lön lämnar nära och kära för att hjälpa andra på sjön, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet i ett pressmeddelande.

När det gäller Sjöräddningen så har den frivilliga personalen som har jour under de här helgerna en ställtid på cirka 15 minuter, vilket innebär att de ska vara på sjöräddningsstationen inom den tiden.

– Uppemot 70 procent av alla larm är Sjöräddningssällskapet inblandade i, säger Tobias Fälth.

Enligt ett gammalt rykte skulle det vara okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten, något som inte stämmer.

– Nej, jag vet inte om det historisk har funnits en kutym att det var på det viset. Men tittar vi tillbaka ungefär tio år hade vi mer en topp kring nyår. Men nu med minskningen ser vi att det är utspritt över hela året, det är inte någon topp runt nyår, säger Tobias Fälth.

Gamla nödraketer ska lämnas tillbaka till återförsäljare.

– Vi har försökt reda ut med polisen hur man ska göra och de hänvisar i första hand till att man ska lämna till återförsäljaren. Men det funkar inte alltid i praktiken. Vi får ofta mejl från människor som försökt det. Då får man prata med polisen igen, säger Tobias Fälth.

Sedan den 15 oktober pågår en amnesti för explosiva varor. Fram till den 11 januari 2019 kan man lämna in gamla nödraketer, raketer och andra explosiva varor.

Kan man lämna nödraketer till er under amnestin?

– Det kan man absolut göra, säger Tommy Nyman, presstalesperson på polisen region väst.

Polisen vill gärna att man hör av sig på 114 14 för att höra hur man ska gå till väga.

Karina Hansson

karina.hanssson@kungsbackaposten.se