Alla gick i finansmanens fälla

Finansmannen står nu åtalad för att ha lurat till sig närmare sju miljoner kronor.

Ingen gick säker för finansmannen från Kullavik. Flickvänner, grannar och idrottskompisar – alla blev totalt grundlurade. Mannen levde i sus och dus i Spanien medan folk i Sverige väntade på sina pengar. Förgäves.

Tidigare arbetade mannen, som vi väljer att kalla Ulf, inom idrottsbranschen. I samband med det dömdes han i början av 2000-talet för ekonomisk brottslighet till fängelse i två år.

Men mannens lyxliv tycks ha fortsatt. Kungsbacka-Posten har läst igenom den massiva förundersökningen. Det är materialet som lämnas in till tingsrätten i samband med att åtal väcks. Förundersökningsprotokollet är på ungefär 1 000 sidor och tog lång tid att ladda ner, även för en dator med snabb uppkoppling.

Samma upplägg

Upplägget är ungefär det samma. Finansmannen lockar folk att göra snabba klipp och tjäna stora pengar på kort tid. Pengarna satsades i Gibraltar och han lovade avkastningar i form av räntor på 20-30 procent. Ibland saknades till och med skriftliga avtal mellan Ulf och hans offer.

Minst två av de utsatta har han haft en romans med. Han träffade dem via dejtingsidan Match.com. Bland annat hade han ett särboförhållande med en kvinna. De träffade ibland och gjorde resor tillsammans. Ulf uppvaktade henne ofta med blommor.

Hon berättade för finansmannen att hon inte hade särskilt mycket pengar att satsa, men han lovade guld och gröna skogar.

– Han sa till mig att jag borde tänka på min pension, berättar kvinnan i förhör.

Satsade 2,1 miljoner

Ulf fick henne att satsa sammanlagt 2,1 miljoner kronor. Han kallade det ”ett självspelande piano.” Hon hade inga pengar, men lånade summan på sitt hus. Kvinnan skulle få en ränta på 90 000 kronor per kvartal. Den första ränteutbetalningen på 18 000 kronor betalades ut.

Sedan kom inga mer pengar.

När kvinnan ringde upp banken meddelades att hon inte var kund i banken.

– I efterhand har jag förstått att dokumenten jag fick se var förfalskade, säger kvinnan i förhör.

Hon anser sig ha blivit sol-och-vårad av finansmannen från Kullavik. Han själv medger att det tillstött komplikationer, men kallar henne hela tiden ”darling” (älskling) i mejlkonversationen. Dessutom skriver han ”My dear wife to be” (min blivande fru).

När Ulf förstår att kvinnan ringt till banken och frågat om sina pengar blir han upprörd. I ett mess skriver han ”Jag vill inte att du rör om i grytan mer än du tyvärr redan gjort”.

Finansmannen träffade även en annan kvinna, en frånskild mor, på samma dejtingsajt. Han ville få henne att investera stora pengar. Kvinnan uppgav att hon bara hade 30 000 kronor att tillgå, men mannen tryckte på för att hon skulle skicka in ”åtminstone 100 000 kronor”.

Har inte råd

”Darling, du bestämmer själv hur mycket du vill tjäna”, skrev Ulf till kvinnan.

Till slut fick han henne att satsa 120 000 kronor.

I mess till finansmannen förklarar hon att hon ”inte har råd att förlora en enda krona”. Sedan gick det som det gjorde många gånger tidigare. Pengarna från den utlovade räntan uteblev.

”Where is the money, darling?” undrade kvinnan, som saknade pengarna eftersom hon skulle flytta in i en ny bostad och behövde möblera den.

Det gick så långt att kvinnan endast hade råd med en soffa i hela lägenheten.

”Jag är så jävla förbannad nu så du anar inte. Fixa fram pengarna nu!” röt kvinnan.

Istället försökte Ulf få henne att satsa mer pengar.

Men det är inte bara flickvänner som råkat illa ut. Ulf har varit aktiv inom idrotten, både som spelare och som ledare. Finansmannen fick en tränarkollega att satsa omkring 700 000 kronor. Dels med privata pengar, men även genom pengar från sina olika bolag. Knappt hälften av dem har han fått tillbaka via massiva påstötningar.

Lurade tränarkollega

– Han ”skannade” av min ekonomi på ett mycket slugt sätt, har jag förstått i efterhand, säger tränarkollegan.

Många av de drabbade litade blint på finansmannen. Ofta var ett mejl en bekräftelse för en pengatransaktion på flera hundra tusen kronor. Tränarkollegan kollade upp Ulfs förehavanden med banken i Gibraltar, men de kunde konstatera att affären inte existerade.

– Han spelade bara ett spel och kom med massvis av bortförklaringar. Dessutom visade han upp förfalskade handlingar, säger tränarkollegan i förhör.

Endast en person, tycks det, har lyckats avslöja finansmannens bluff. Han var ledamot i en bostadsrättsförening i Stockholm och han satsade först en miljon kronor. Men mannen konstaterade att Ulf tycktes fördriva mycket tid på golfbanorna. Ulfs affärsverksamhet hade behövt stor närvaro. Ledamoten började ana ugglor i mossen och krävde pengarna tillbaka. I omgångar fick han så tillbaka 1,3 miljoner kronor. Alltså 30 procent mer än han satsade.

Lurades på pensionen

– Det stod helt klart att han var en bedragare, säger styrelseledamoten i förhör.

Ett äldre par satsade stora delar av sitt pensionsspar hos finansmannen – sammanlagt 300 000 kronor. I ett brev till Ulf skriver de hur dåligt de mår av historien.

”Hela den här historien är så sorglig och förfärlig. Det är våra pensionspengar som har försvunnit”, skriver paret.

Ett annat äldre par satsade också stora pengar. Ulf kan inte förklara varför de inte fått tillbaka sina pengar.

I vissa fall har offren stämt finansmannen vid Varbergs tingsrätt. I samtliga fall har de fått rätt eller så har förlikning upprättats – Ulf ska betala tillbaka pengar. Men det kan han inte.

Driver bar

Själv driver han en bar i Spanien tillsammans med sin nuvarande fru. Han nekar till så gott som samtliga brottsanklagelser.

Rättegången mot honom var tänkt att börja nu i april, men den lär bli uppskjuten till efter sommaren med planerad start i september. Utredningen mot Ulf kan komma att växa. Ytterligare personer, minst tio, sägs ha blivit lurade av honom.

Finansmannen hävdar själv att pengarna har gått till det som det var tänkt, men han har svårt att ge en förklaring till vart pengarna har tagit vägen.

Fotnot: Ulf är ett fingerat namn.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se