Alexandra bubblar av ostkunskap

Alexandra Ruane är uppvuxen med färska ostar och surdegsbröd från familjens butik i Saluhallen. Hon fick hälsa på hos vänner för att få testa hönökaka och Oboy, men idag för hon släktens arv vidare från sin buss utanför Kungsmässan. – Jag startade Bubbel & Brie för ungefär ett år sedan och jag fortsätter med ost- och vinprovningarna, säger hon.

Alexandra Ruanes morfar hette Hugo Ericson och är ett välkänt namn för ostintresserade, och för helt vanliga ostkonsumenter för den delen. Hans namn pryder en uppsjö av ostar, men han var inte familjens pionjär på området. Hugo Ericsons egen morfar var förste man att boka plats i Saluhallen innan den stod klar. Hans ättling Alexandra Ruane placerade sin turkosa buss utanför Kungsmässans tredje entré för ett år sedan, och hon märker ett ökat intresse för såväl ost som vin.

– Min verksamhet står på tre ben. Dels den här butiken, dels ost- och vinprovningarna, och dels event. Nu har intresset för provningarna exploderat och det kanske beror på att jag står här med bussen onsdagar till lördagar, säger hon.

Alexandra Ruane hade en idé om att sälja ost i en buss, och sökte sig till den engelska marknaden för att hitta rätt fordon. Hon fann där en hästtransport som maken Dave hjälpte till att rusta upp och inreda.

– I England är food trucks vanligare. Där säljer de kaffe och gin och allt möjligt. Det finns större möjligheter där, säger hon.

Hon medger att det hade varit bra för affärerna att komplettera ostförsäljningen med ett vinutbud, men erbjuder gärna dryckestips till respektive delikatess. I höst kommer hennes tredje bok ut. ”Alexandras ostresa”, där hon presenterar sina 50 europeiska favoritostar tillsammans med vintips, komplett med systembolagsnummer.

– Folk vet inte så mycket, även om många är intresserade. Att jag kan tipsa om vad som passar gör stor skillnad. Om någon kommer och ber om en Camenbert, så kan jag avråda om jag vet att den inte är mogen. Då rekommenderar jag något annat istället, säger Alexandra Raune.

Hon har många år i skolan bakom sig. Utan några utstakade framtidsplaner valde hon att studera franska, ekonomi och juridik på högskolan. Passande beslut för kommande yrkesval alltså. Fransk gårdsost av bra kvalitet är Alexandra Raunes personliga favorit.

– Egentligen borde bussen heta Bubbel & Brillat Savarin, för det är kanske världens godaste ost, säger hon.

Den rekommenderar hon på en bit fröknäcke med kokosmarmelad. Nu drar en hektisk period igång. Höst och jul är ostbrickesäsong och varenda lördag året ut har Alexandra Ruane inbokade provningar.

Mia Sandblom

Alexandra Ruane

Ålder: 38

Bor: Vallda

Familj: Maken Dave och dottern Ruby 3

Yrke: Driver Bubbel & Brie

Intressen: Inredning, resor och språk