20 personer tillåts: ”Nu kan vi ge mamma begravningen hon är värd”

Sorgearbetet sattes på paus för Tinna Carlsson när beskedet om åttapersoners-gränsen kom i början av veckan.

Nu när regeringen tänkt om och 20 personer tillåts på begravningar kan minnena efter mamma Lillemor få ta plats igen.

– Jag gjorde som mamma, för om mamma blev irriterad på något så skrev hon alltid ett brev till dem. Ja, kanske inte just till statsministern som jag gjorde nu, säger Tinna Carlsson, från Kungsbacka.

Det var i förra veckan som Tinnas mamma Lillemor Kopp gick bort efter ett hjärtstopp. Efter besöket på begravningsbyrån tidigare i veckan möttes Tinna av regeringens besked om en maxgräns på åtta personer, även för begravningar. I ren förtvivlan och frustration skickade hon ett mejl till regeringen.

– Jag tänkte att nu får det vara nog. När Stefan Lövén säger att vi ”ska sätta våra känslor åt sidan” blev jag blev både arg och ledsen.

”Vem ska väljas bort”

I mejlet pekade Tinna på att kyrkornas storlek gör att avstånd kan hållas och på orimligheten med endast sex anhöriga vid en begravning, då kyrkan räknar in både kantor och präst i de åtta.

– Där satt vi, jag och min syster, och pratade om vem som skulle väljas bort. Frustrationen bara växte. Just hur man tvingades sätta känslorna åt sidan, sorgen kom ju av sig, för man fick planera en begravning på ett helt annat sätt, säger hon.

Det kom inget svar från regeringen, men mejlet spreds i nationella medier och frågan lyftes upp. På fredagseftermiddagen kom regeringens nya besked.

Hur känns det nu när upp till 20 personer får delta i begravningar?

– Nu kan vi ge mamma den begravning vi tycker att hon är värd. Jag kan tillåta mig att tänka på fina minnen som jag har med mamma. Nu kan jag tänka på om jag ska ha sagt något på begravningen, vad skulle jag säga då, förut var det bara låst. Det är en sådan befrielse att de släppte på det. Nu blir det fint och bra och det kan komma några fler till begravningen, för det hade mamma velat, säger hon.

Berätta, hur var din mamma?

– Glad, hon hade ett härligt skratt, det var så andra beskrev henne. Hon var oerhört mån om oss barn och barnbarn, hon hade oss väldigt nära sitt hjärta, och det är det som får leva kvar.

Aldrig behövt införas

Familjen hade sedan tidigare planerat för att livesända begravningen. De kommer också öppna upp en lokal där de som inte kan komma på begravningen kan skriva i en minnesbok och lämna en handbukett som tas med och läggs på kistan under begravningsgudstjänsten.

– Jag skrev mejlet till regeringen ur mitt perspektiv men jag tänker på alla andra som också har begravningar nu i dessa tider. Man kan inte bara sätta sina känslor åt sidan, säger Tinna Carlsson.

Hon menar också att åttapersoners-gränsen kanske aldrig behövt införas.

– Jag blir irriterad på folks naivitet och att vissa agerar som att covid inte existerar, säger hon.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungsbackaposten.se