Tårta till trollen

Ica fyller hundra år. En anställd går ut på ett överfyllt torg och ropar med ett glatt leende: ”på lördag bjuder vi alla kunder på tårta!” Folk stannar upp, lyssnar. Några nickar, drar på munnen. Minuten därpå kliver en person ut ur publiken och går fram till den Ica-anställde och frågar: ”finns det laktosfri tårta? Jag tål nämligen inte laktos!” Kort därefter kliver en annan person fram. Hen är glutenintolerant och vill försäkra sig om att också hen kan äta tårta på lördag. Den Ica-anställde hinner inte svara förrän ytterligare en allergiker kliver fram och hävdar sin nötallergi. Plötsligt är den Ica-anställde omringad av en hel mobb med tårtkrävande allergiker och några svettpärlor börjar tränga fram i hens panna.

Sorlet i publikhavet ökar och fler kliver fram. Någon kan inte komma till butiken under lördagen och undrar om hen kan få en tårtbit undanlagd för att hämta ut en annan dag. En vegan ropar upprört att hen minsann inte tycker att någon ska bli tvingad att äta djur. Någon tycker inte ens om tårta. Ska inte hen få ta del av firandet? Kort därefter kommer ironikerna fram och kräver marsipanfri marsipantårta.

Den stackars Ica-anställde är nu genomsvettig och önskar av all kraft att hen aldrig någonsin ställt sig där, mitt på torget en eftermiddag i rusningstid med det där naiva leendet på läpparna.

Såhär gick det naturligtvis inte till på riktigt. Ica skickade inte ut sin personal i landet för att personligen leverera budskapet om sitt tårtkalas. De nöjde sig med att skriva ett glatt inlägg på sin Facebooksida. Dit hittade dock både allergikerna, veganerna och ironikerna. Kommentarsfältet formligen svämmade över av missunnsamma människor som inte kunde ta del av tårtbjudningen. Det var så lätt. Några knapptryck, en snabb vals över tangentbordet. Krävde knappt någon eftertanke alls och framför allt inte ens i närheten av det mod som skulle krävts om Icas representanter faktiskt stått där face to face.

Det är knappast någon nyhet att Facebook är ett Satans verktyg för alla som har åsikter. Det är orimligt enkelt för vem som helst att skriva vad som helst till vilka mottagare som helst. Det krävs idag minimal ansträngning för att såra, uppröra och kränka människor och i väldigt få fall behöver du ens stå till svars för dina handlingar.

De så kallade nättrollen har avanonymiserats och uppträder med namn och bild runt om i olika flöden. De där lagren av filter som du tvingas gå igenom när du ställs öga mot öga med en mänsklig person är helt utsuddade på Facebook. Det finns inga moderatorer, ingen ordningsmakt som kan hjälpa till att hålla god ton. Näthatet idag finner inga gränser. Du kan bli näthatad för allt. Vad du än skriver kan du vara säker på att någon kommer ha en åsikt om det. Även om allt du vill är att bjuda på tårta.

Victoria Forsberg

Relaterade artiklar
Fler artiklar