Kakan ska ha sitt

I svallvågorna efter Anders ”Ballen” Borgs sexistiska utspel läser jag med en suck om en man som dragit i snabeln och ofredat kvinnor på pendeltåget. Jag vet att jag riskerar att tappa läsare efter det här, men jag känner att jag bara måste få orera lite kring det här med män och deras könsdrift.

Det finns ett citat av brottaren Frank Andersson som ni kanske känner igen. Då det här är en dagstidning och jag inte vill verka ekivok, så väljer jag att byta ut citatets riktiga ord mot ”kakan”, okej? Tydligen ska Frank Andersson, efter en liten älskogsutflykt mitt under pågående OS, förklarat att ”kakan ska ha sitt.” Jag tycker att citatet är ganska symptomatiskt för den manliga könsdriften. Frank möttes förmodligen av ryggdunk och ”hö hö” från andra män efter det här. Varför tror jag att det? Ptja, kanske för att män genom tiderna tenderat förlåtas för allt som deras könsdrift orsakat. Som om det vore en biologisk defekt hos det manliga könet, att ökningen av testosteronnivåerna står i relation till minskningen av omdömet. Som om mannen skulle vara slav under sin egen könsdrift. ”Det kakan vill ha, det får den!”

Idag har det tack och lov hänt en del i samhället. En fd finansminister blir inte förlåten lika lätt efter att ha viftat med snorren bland folk. (Ja, man får säga ”snorre”. På Island är det ett förnamn!) Även om han tappert försökte skylla sitt handlande på alkohol och stress så fick han inte folkets stöd. Eller ja, det finns säkert några ryggdunkare där ute som tycker att mediadrevets fördömande av Borg antog för stora proportioner. Men de flesta verkar tycka som jag – att det är fullständigt oförsvarligt.

Faktum är att Borgs utspel bara späder på misstron mot män och deras könsdrift ytterligare. Ni vill inte bli kallade för djur, men ni fortsätter bete er som dem. För ärligt talat, vad är skillnaden på en kaninhanne som idkar älskog med en hona mitt framför ögonen på besökarna i djurparken, och en man som gnider sitt kön mot random kvinnor på krogen? Ja, båda exemplen har hänt på riktigt. Det sistnämnda flera gånger. Jag kanske inte talar för alla kvinnor, men förhoppningsvis för fler än mig själv när jag säger detta till Ballen Borg, pendel-fluktaren och alla andra könsviftande testosteronmonster där ute: Nej, jag vill inte ha din bula mot min bak när jag står vid baren. Jag vill inte bli betraktad som ett köttstycke bara för att jag klätt upp mig och jag vill definitiv inte bli förnedrad för att jag säger ”nej” till dina inviter. Jag vill inte se din Petter-Niklas (återigen förnamn) om jag inte uttryckligen ber om det. Jag vill inte behöva bli utsatt för din omdömeslösa könsdrift bara för att vi råkat befinna oss på samma ställe. Och nej, jag vill definitivt inte smaka på din kaka, hur mycket du än verkar vilja dela med dig av den.

Victoria Forsberg

TUMME UPP

Solbränna. Jag vet, det är farligt och så, men ack så fräscht och snyggt.

TUMME NER

Hösten. Den är på väg, jag känner det. Jag dör långsamt inombords.

Relaterade artiklar
Fler artiklar