Den obekväma sanningen

Att Trump är en pajas visste vi ju redan, men att han skulle säga upp Parisavtalet kom som en chock. Eller egentligen kanske det inte är någon överraskning med tanke på att många av hans övriga åsikter förmodligen är påkomna under whiskeyångor tillsammans med sina sexistiska, oljeälskande buddies på någon korvfest i Trump Tower. Men att inte ha med en stormakt som USA i ett globalt klimatarbete känns riktigt illa. Målet att hålla temperaturökningen på under två grader känns plötsligt väldigt ouppnåeligt.

Men det här ska egentligen inte handla om varken Trump eller USA, utan om oss här hemma. Jag förstår att det kan kännas hopplöst. Varför ska vi fortsätta kämpa nu, liksom? Men är det någon gång vi verkligen ska lägga i en högre växel i klimatarbetet så är det nu. Och här kommer några enkla små klimattips som alla kan ta till sig:

1. Sluta ät nötkött.

Slut på tips.

Jag vet att jag är förbannat tjatig nu och jag har sagt det så många gånger, men köttindustrin, och i första hand nötindustrin, är en av våra allra största miljöbovar, och hur jobbigt det än är att inse det, så kommer jag fortsätta att påpeka denna obekväma sanning.

För mig, som inte ätit kött på 17 år, är det förstås otroligt svårt att förstå hur så många kan värdera sitt köttätande så högt att de inte ens kan tänka sig att byta ut ett par kötträtter i veckan mot vegetariska diton. Dessutom verkar det som om de allra flesta köttätares starkaste (och enda?) argument för sin köttkonsumtion är att det är så gott.

Ja, det är kanske gott. Men det är godis med.

Okej, jag vet att detta inte var min mest slagkraftiga comeback, men den matchar ändå det tunna argumentet om att smak ska vara det största hindret för att sluta.

Sen verkar fördomarna mot vegetarisk mat spela en stor roll. När jag slutade äta kött var vegetarisk mat ofta en riven rotsak som stekts alldeles för hårt, eller ett panerat halvfabrikat som mikrats snustorrt. Men tro mig, vegetarisk mat har blivit mycket bättre. Ta oumph, till exempel.

På en krog här om veckan överhörde jag ett äldre pars konversation om menyn.

Hon: Vill du ha den vegetariska rätten?

Han: Höhö, inte ens under pistolhot!

Om han bara hade svalt en liten del av sin stolthet och åtminstone provat så hade han insett att den vegetariska pulled oumph-burgaren med största sannolikhet var mycket godare och mer vällagad än den överstekta köttbiten som han valde.

Oumph är ett jättegott sojabaserat protein som finns i flera utföranden. Ja, jag vet vad folk tycker om soja. Men det ironiska i kråksången soja är att de mest miljöfarliga sojaodlingarna inte bidrar till vegetariska mat utan blir till 95% djurfoder. Till – trumvirvel – nötdjur!

Så, testa oumph på grillen ikväll. Jag lovar, du blir inte besviken!

Och ett annat nöt som också borde väljas bort för all framtid är Mr President himself. Or just grab him by the nuts and pull. Hard.

Relaterade artiklar
Fler artiklar