Zandéns konst är på tapeten

Jessica Zandén grävde i gömmorna – och fann sin mors konstskatt. Nu har mamma Joys mönster blivit både tapeter och textilier.

– Jag är väldigt glad för mammas skull, säger skådespelaren som trippelarbetar.

Joy Zandén gick bort i april, men hade precis hunnit slå igenom – som 94-åring.

Den blå villan i Särö har en oerhörd charm. Jessica Zandéns morfar, kompositören Gösta Nystroem, var den som lät bygga villan. Därefter har den byggs till i omgångar varför den har många spännande vinklar och vrår.

Dagen innan Kungsbacka-Postens besök hade Jessica Zandén öppnat bostaden för vem som helst som var intresserad av hennes mors konst.

– Vi hade en pop-up-butik under söndagen. Det kom väldigt mycket folk, men det var ju en av de bästa vinterdagarna. Vi hade verkligen tur med vädret, konstaterar hon.

Jessica Zandén behöver kanske ingen större presentation. Hon är en av våra mest kända skådespelare. Kanske allra mest berömd för sin insats som Lillian Melin i tv-serien Tre kärlekar och som Rita i klassiska komedin Tomten är far till alla barnen.

Tre jobb

Jessica Zandén trippelarbetar nu, som skådespelare, kognitiv beteendeterapeut och som entreprenör till sin mors konstskatt.

– Jag och min bror Philip (också känd skådespelare) lekte med hennes mönster i många år när vi var små. Vi lekte i fantasivärldarna som finns i hennes mönster. I denna lekte vi indianer och i denna lekte vi Alladin, Tusen och en natt, säger Jessica Zandén och visar upp två stycken målningar.

Mönstren låg sedan undanskuffade ända fram till 1995 när Jessicas kamp om att få ut dem till allmänheten började. Hon försökte hos flera inrednings- och möbelaffärer och det fanns intresse hos alla inblandade.

– Min mamma sa hela tiden ”Det kommer inte att gå, släng det där”. Men jag har inte gett mig utan försökt i omgångar. Till slut nappade Sandberg Wallpaper på två olika mönster. Det var en alldeles fantastisk känsla att få ett ja.

Men Jessica nöjde sig inte där. Efter framgången hos tapetföretaget startade hon bolag på mamma Joys inrådan. Joy gick på slöjdföreningen och målningarna var tänkta som textila mönster.

– Just nu jobbar jag hundra procent med företaget och så har jag mitt skådespeleri ibland. Dessutom tar jag emellanåt emot patienter inom kognitiv terapi. Så nu har jag plötsligt tre jobb, säger Jessica Zandén, som just nu är aktuell i en roll i succéserien Vår tid är nu.

Vilket är roligast?

– Det här med mammas mönster är roligast. Det är det konstnärliga, det är färg och form och det är inte min egen konst. Jag behöver inte bli sårad om någon inte gillar detta eftersom det inte är jag som gjort det. Men om jag spelar något som någon inte tycker är bra, det är fruktansvärt sårande. Jag kan tala för varan och vara immun.

Joy Zandén hann precis få sitt genombrott med tapeterna. Hon var då 94 år. I april i år gick hon bort.

– Hon fick kraft av att se hur hon hamnade i tidningar och i tv, hon fick till och med omnämnande i Vogue. Det var ju fräckt att debutera som tapetdesigner, säger Jessica Zandén.

Tillsammans med mamma Joy gjorde de flera reportage. Joy förstod att arbetet med hennes mönster var på gång. Nu finns kuddar, necessärer, grytvantar, förkläder, sängkläder och dylikt. Webshopen går för högtryck och produkterna görs i Sveriges textilcentrum, Borås.

Jessica bor i Särö sedan 2011. Men faktum är att hon bott här varje sommar under hela sitt liv.

– Fast när jag kom in på scenskolan flyttade jag till Stockholm och bodde där i 35 år. Men jag längtade tillbaka till havet och hade dessutom ett öga på min mor. Jag trivs väldigt bra i Göteborg. Det är en schablon möjligen, men folk är väldigt vänliga här. Det finns ett gemyt och en värme som är väldigt fin.

Är du Kungsbackabo också?

– Ja, för tusan! När jag var liten var det värsta festen att åka in till Kungsbacka, eller Kingsbake, som våra amerikanska släktingar sa. Då åkte vi gamla Kungsbackavägen. När vi körde på Gröningevägen så kom man upp på en höjd och sedan ner i en dal. Där fanns en häst. När det var för varmt gick hästen upp på kullen för att fläkta sig. ”Hästen står på kullen, det är jättevarmt” skrek vi. Det var ett sådant äventyr att åka till Kungsbacka, jag var helt matt, säger Jessica Zandén.

Och fortsätter:

– Sedan gick vi till Baddes (sedermera Kristianssons) och fikade, det låg vid Stora torget, väldigt fint. Om inte husen brinner ner, så rivs dem. Båda delarna är idiotiskt. Men jag gillar verkligen Kungsbacka och åker ofta dit och handlar.

Och då känner folk igen dig?

– Ja, det händer väl. Men det är bara trevligt, folk är så trevliga. Jag har aldrig mött någon som är dum. De säger bara ”Tack!” och ”Vad kort du är!” och ”Vad trevlig du är!” Det kan vara lite svårt för folk att hålla isär rollkaraktärerna. Men det är skoj när folk kommer fram.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar