Volvoingenjör bytte bana – blev regissör

Han jobbade som ingenjör på Volvo. Men bytte bana helt – och blev regissör. Nu är Kullavikssonen Johan Paus ny jurymedlem för Scenkonstgalan.

Johan Paus är uppvuxen i Kullavik. Han utbildade sig till ingenjör och jobbade i flera år som det på Volvo. Men i bakgrunden fanns hela tiden hans barndomsdröm: att jobba som regissör. Till slut tog han mod till sig och sadlade om.

Det låter som att det är stor skillnad vad gäller inkomst?

– Det kan man lugnt säga. Regissör är helt lugnt om man får ett jobb, men annars är det värre, säger Johan Paus.

Varför bytte du?

– Teater är det absolut roligaste som finns. Det är väldigt lyxigt att få jobba med det roligaste man vet, och med människor. Hur funkar vi? Hur mår vi bäst? Och så vidare. Roliga frågor att få arbeta med.

Hur mår kulturlivet i Kungsbacka?

– Det var länge sedan jag var där. Men jag vurmar för kulturskolan, den är helt suverän. Sen vet jag att det finns ett nytt, ungt, gäng som heter Kungsbacka stadsteater. De ska tydligen vara väldigt roliga och duktiga, säger Johan Paus.

Deras hemmaplan, Alléteatern, hotas av rivning. Hur ser du på det?

– Det visste jag inte, det är supertråkigt, verkligen. Jag har tyvärr aldrig varit där.

Du är ny medlem i juryn för Scenkonstgalan. Hur känns det?

– Det känns alldeles underbart. Det här är ju det roligaste jag vet. Vi är ett helt gäng som ska träffas under en helg i januari och gå igenom året. Då får vi möjlighet att reflektera över vad som hänt.

Vad har du sett för något under 2018?

– Väldigt många olika teatrar. Från galen opera till lågmält teater, det finns en otrolig bredd, säger Johan Paus.

Vad ska du göra mer framöver?

– Jag går sista året på teaterregi på Stockholm Dramatiska Högskola, så jag ska gå ut skolan. Närmast ska vi uppföra en klassrumsteater i Varberg. Sen ska jag regissera föreställningen ”Säg inget till någon” på Örebro stadsteater. Jag har även fått ett jobb på Stockholms stadsteater, men vilken pjäs det handlar om kan jag inte säga än, säger Johan Paus.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se