Vispens jakt på godis vann Årets Djurkort

Han är fem år gammal, av rasen Bichon frisé, och heter Vispen. Dessutom är han både smart och sällskaplig, berättar matte, Åsa Andersson, som tog vinnarbilden i Kungsbacka-Postens tävling om Årets Djurkort.

Omröstningen är stängd och det kan bara finnas en vinnare. Bilden på Vispen som stående på bakbenen kämpat sig ända in i skafferiets gömslen på jakt efter hundgodis vinner direkt betraktarens hjärta.

Matte heter Åsa Andersson och hon har klara minnen av hur bilden togs.

– Jag hade väl glömt att stänga skafferiet så det hade blivit en glipa. Han lyckades väl få in nosen så han kunde öppna dörren en aning och röja runt, han vet ju att hundgodiset finns där inne någonstans. Det roliga är att han struntat i salta pinnar och flingor, sånt gillar han inte, säger Åsa Andersson.

Hon berättar att Vispen kom in i familjen som en födelsedagspresent.

– Jag hade längtat efter hund hela livet, så när jag fyllde 40 så köpte jag honom. Det var min födelsedagspresent till mig själv, säger hon.

Har han motsvarat förväntningarna?

– O ja, verkligen. Vispen är den perfekta hunden, han anpassar sig till allt. Känner jag för en lång promenad så hänger han glatt med på den, och vill jag bara sitta i soffan och mysa så är han med på det också. Vispen är den perfekta sällskapshunden, säger Åsa.

Rasen Bichon frisé är enligt Wikipedia känd från länderna runt medelhavet ända sedan medeltiden. Den har en historia som hovdamernas favorithund i Frankrike och efter revolutionen blev den luffarnas, positivhalarnas och gatugycklarnas favorit. Kanske just för att rasen anses läraktig och klok och gick att träna till konster det gick att ha nytta av.

Åsa Andersson berättar att Vispen vårdar den traditionen ömt. Han är fenomenal på att lära sig saker, och det gäller inte bara att öppna skafferiet när matte tittar bort.

– Han är smart och väldigt lättlärd. När barnen var mindre gick vi agilitykurser och han har tränat på att leta kantareller. Men numera hänger han mest tillsammans med mig, säger hon.

Grattis till vinnarbilden i Årets Djurkort. Hur känns det?

– Tack. Det känns ju så klart jätteroligt att så många uppskattade bilden, jag tycker själv den är väldigt talande.

Nu undrar alla – vad får Vispen för belöning för detta?

– Haha, jag hade ju inte räknat med att vinna. Men det är klart att han ska få nåt lite extra, en extra julklapp, säger Åsa Andersson.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se