Ville lysa upp vintern – blev insamling till Barncancerfonden

Johanna Albrektsons julpyntade trädgård har glatt många som gått förbi. Under julen har hon dessutom haft en insamling till Barncancerfonden.

– Nästa år ska jag utöka min utställning och ha en till insamling med högre mål.

Direkt efter Halloween fick spöken och häxor göra plats för snögubbar, tomtar och vinterlandskap. Under hela november la Johanna Albrektson ett par timmar om dagen på att skapa fler dekorationer att pynta trädgården med.

Lagom till Lucia var allt klart och familjen hade den mest julpyntade trädgården i Fors. Nu börjar det bli dags att så smått börja plocka ner igen.

– Tjugondag Knut kastas julen ut, men jag har tagit bort några tomtar redan. De har fått åka till Nordpolen, men mina nötknäppare och snögubbar får vara kvar, säger Johanna Albrektson.

Det är en hel del pynt som ska förvaras till nästa jul, men eftersom det mesta är platta figurer hoppas Johanna att de går att stapla i förrådet.

– Jag får göra lite plats och rensa ut annat som jag inte behöver.

Mer och mer julpynt

Johanna älskar pynt och redan förra året, när de flyttat till huset i Fors, julpyntade hon trädgården med tre lastpallar som hon gjorde om till ett slags skyltfönster. Där satte hon några tomtar och gjorde sedan ett vinterlandskap till dem. I år har det blivit desto mer julpynt.

– Jag tycker det är väldigt kul att lysa upp den här tråkiga och mörka årstiden. Vi har ju inte haft någon snö heller. Det är bara en rolig grej, men jag älskar att vara kreativ. Och det är så kul att ha en trädgård och inte bara utnyttja den på sommaren.

På sin Instagram delar Johanna med sig av sitt pynt, både det i trädgården och mindre installationer inomhus.

– Det kommer bli tomt när det är borta, men jag behåller några ljusslingor tills vi får lite mer dagsljus. Som en mysfaktor.

Samlade in till Barncancerfonden

Huset ligger så att många har vägarna förbi på väg till förskola, skola och jobb. Johanna berättar att många som jobbat hemma tagit en promenad förbi för att titta på pyntet och grannar som haft gäster har gärna visat upp den pyntade trädgården.

För att dra nytta av de många besökarna har en liten skylt hängt på häcken vid trädgården, där Johanna uppmanar alla som kan att skänka en slant till hennes insamling till Barncancerfonden.

– En del har sagt att jag ska ta betalt från alla som vill titta på pyntet, men en insamling till något är ju mycket bättre. Jag har fått ihop en liten slant, men nästa år sätter jag ett högre mål.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungsbackaposten.se