Vill levandegöra gamla traditioner

Hon växte upp i en hantverksfamilj men för henne var det aldrig aktuellt att göra revolt mot föräldrarnas yrkesval.

– Nej, det har jag aldrig känt, utan det har känts helt naturligt, säger Anna Fabler när vi träffas i Äskhults by.

Anna Fabler är frilansande kulturvårdare och engagerad i flera projekt och kurser i Kungsbacka och Halland i höst. Bland annat ska hon delta i kulturprojektet Kultur i Hallands satsning ”Hej Slöjd!” där hon ska arbeta med halm med barn från fritidshem runt om i Halland. Projektet har satts ihop av Emma Andersson på Region Halland och kommer att pågå under hösten för att mynna ut i utställning i Varberg.

– Jag gillar att hämta idéer, kunskaper och funktioner från då och tillämpa det i dag. Att levandegöra gamla tiders tekniker och material i olika sammanhang.

Hur kommer det sig att du intresserat dig för halm?

– Jag upptäckte halmen av hemslöjdskonsulenten Marita Jönsson på Region Halland. Det är ett tacksamt material som går att sammanföra med mina tidigare modistkunskaper och nygamla sätt att arbeta med halmen.

Hon är uppvuxen i Kalmar och flyttade till Göteborg 1998 och utbildade sig till modist på Tillskärarakademin.

– Efter det jobbade jag några år med det och hade egen verkstad innan jag läste vidare på Göteborgs Universitet 2011-14, säger Anna.

Under hösten 2015 var hon anställd som producent på Stilmedveten, som vill uppmuntra unga till en hållbar och smartare konsumtion, och arbetade med textilt återbruk med mellanstadieelever i Falkenberg. Hon har även varit anlitad av Kultur i Halland, Västarvet och av Nääs i Floda där hon i november ska ha en introduktionskurs i halmhattsmakeri.

Just nu läser hon Masterprogrammet i kulturvård på Göteborgs universitet parallellt med återkommande frilansuppdrag som exempelvis för tidskriften Hemslöjd.

– Min tanke är att vilja ta mer skribentuppdrag som till exempel när jag gästbloggade för Curie. Det är en form av text, medan texterna jag skriver för Hemslöjd är kreativa och handlar om att slöjda hemma. Där berättar jag hur man gör och visar på tekniker, framförallt från äldre tider. Men en Mastersexamen kan även öppna möjligheter att arbeta som antikvarie.

I vår har hon inte bokat några uppdrag eftersom hon ska skriva klart sin D-uppsats som kommer att handla om en del av textila föremålssamlingen i Smålandsstugan i Slottsskogen i Göteborg – ur ett bevarandeperspektiv.

– Bland annat ska jag försöka vaska fram mer kunskap ur föremålen där. Senast det gjordes var på 1960-talet och nu finns det nya sätt att angripa samlingen på.

Varför har det blivit att du ägnar dig åt hantverk?

– För att jag har det i händerna. Jag vill även förmedla traditioner och kunskaper om naturmaterial, det ligger mig varmt om hjärtat. Att se möjligheter i material som finns i vår närmiljö. Närmast ska jag ha en workshop i lövkronebindning på Äskhult under höstmarknaden 2-3 september. Det behöver inte vara dyrt eller krångligt att göra vackra saker.

– Det som driver mig är att få folk att gå igång och skapa själva.

Vad är vitsen med att bevara gamla traditioner?

– För mig handlar det om att inspireras och lära av äldre tiders sätt att hantverka, och att föra det vidare. Det finns smarta lösningar på saker och ting, och när det gäller halmen så behövs inga redskap förutom en vass sax och en nål. Som kulturvårdare har du kunskap om bra material och hur man använder sig av dessa på ett hållbart sätt. Det finns en enkelhet i äldre tiders material som man kan lära sig av i dag. Man ska inte krångla till saker och ting i onödan. Något jag ser fram emot att visa barnen i ”Hej Slöjd!”

Karina Hansson

0300-519 83

redaktion@kungsbackaposten.se

Anna Fabler

Ålder: 40

Bor: Särö

Gör: frilansande kulturvårdare

Familj: Man och barn

Instagram: @firmafabler

Aktuell: Projektmedarbetare på Hej Slöjd! som pågår i Halland under 2017. Lövkronebindning på Äskhults by 2-3 september, introduktionskurs i halmhattsmakeri på Nääs i Floda 18-19 november.

Fakta: Hej Slöjd

En treårig satsning från Kultur i Halland – Slöjd som i samarbete med kommunerna i Halland ska inspirera barn och unga att börja slöjda.

Projektet ska genomföras under 2017 och mynna ut i en utställning hösten 2018 på Hamnmagasinet i Varberg.

Barnkulturdesignern Emma Andersson handleder barnen under skolornas fritidsverksamhet.

Satsningen ska utgå från barnkonventionen om barns rätt att höras och barns rätt till lek, vila och fritid.

Relaterade artiklar
Fler artiklar