Vill kombinera bröd och böcker

Lizzie Dahlén bakar inte bara bröd och bullar, hon engagerar sig också i Kungsbackas utveckling. Hon har idéer för staden och brinner för en levande stad. – Jag tar det när jag har tid och kraft. Just nu har jag fullt upp med att baka lussekatter, säger hon.

Det är ingen slump att Bröd & Bakverk ligger där det ligger. Det var Lizzie Dahléns mamma som uppmanade henne att visualisera sina mål och drömmar. Visionen visade sig vara ett konditori i en hörnlokal i en fin gammal fastighet.

K-märkt

För tio år sedan blev hörnet på stationshuset från 1888 ledigt och bageriet startade.

– Huset är KU-märkt, vilket betyder att utsidan inte får röras. Det är fin kvalitet, tågen hörs inte här inifrån, säger Lizzie Dahlén.

Hon har ett förflutet inom restaurangbranschen, som bland annat kallskänka. På Sjömagasinet i slutet av 90-talet fanns en kondisdel som hon fick arbeta i. Där föll hon för bakandet och ville satsa mer på det. Hon blev antagen till New York-baserade CIA, som i det här fallet är en förkortning på The Culinary Institute of America, där hon fick en högklassig utbildning i bagarkonst.

Degnörd

Hon tycker att bakning har något extra intressant, eftersom man med enkla råvaror i noggrant uppmätta volymer kan skapa underverk. Hon visar upp en nygräddad croissant som hon är extra nöjd med.

– Det här nördar jag ner mig i. Degen måste vara riktigt tunn för att det ska blir så här fint, men det är ingen utomstående som förstår, säger hon och skakar på huvudet..

Hon berättar att bröden och bakverken i hennes bageri är en blandning av henne och gamla kolleger i branschen. Hon har tagit med sig smaker från tiden i New York, och blandat med klassiska svenska recept. Hon säger att surdegslimpan som kallas Solbröd symboliserar henne, men ångrar sig när hon börjar förklara.

– Det är oerhört lite surdeg i det, men man jobbar i tre dygn med det. Det blir segt och syrligt, men med en hård skorpa. Nej det där är inte jag, säger hon och skrattar.

Parkering ett problem

Läget mittemot kommunhuset drar till sig kommunanställda kunder. Lizzie Dahlén ligger inte lågt med sina åsikter när hon får tid att prata med dem som har ansvar för stadens utveckling. Hon menar att parkeringsfrågan är akut. När hon anländer till jobbet vid fyra-tiden på morgonen är det inga problem, men de gånger hon lämnar barnen innan är det omöjligt att få plats i närheten av jobbet.

– Jag skulle vilja leverera till företagskunder, men jag kan inte det så länge jag inte kan ha bilen utanför, säger hon.

Men Lizzie Dahlén har hopp om innerstan. Hon trivs i stationshuset och drömmen är att få större yta och starta bokcafé.

– Jag älskar böcker och vill gärna kombinera det jag gillar, säger hon.

Mia Sandblom