Tummen upp för svensk supersommar

Den svenska rekordsommaren får tummen upp av både svenska och utländska turister på Åsa Camping & Havsbad. Men enligt Peter Angergård, campingvärd, är det de kommande två veckorna som avgör om den även blir en ekonomisk succé.

Åsa Camping & Havsbad var i måndags förmiddag fullbelagd, så när som på fem av 225 platser. Detta trots att många svenskar nu återvänt till sina permanenta hem och arbetsplatser efter avslutad semester.

– Det handlar mer om förskolornas öppettider, skolstart och möjlighet att ta ledigt än väder och vind. Vi slåss hela tiden om människors tid kontra vackert väder. I maj, då det också var superväder, gick till exempel campingen ned med åtta procent i hela Halland jämfört med förra året, konstaterar Peter Angergård.

– Men det är klart, vädret påverkar också folks humör. Är det vackert väder stannar folk längre, annars reser de vidare dit prognosen visar bättre förutsättningar.

I måndags tog solen och värmen också tillfällig semester bakom molnen i Åsa, men de flesta campinggäster verkade helt okej med detta och konstaterade bara att de var skönt med en ”mellandag”. Inte minst de som var på väg att packa in sig i bilen för att dra vidare ut på vägarna.

– Vi kom i lördags och ska hem till Strängnäs nu efter att även besökt bland annat Öland, Leksand och Sandviken, berättade Johan Bennås som tillsammans med Ida-Linn Mats och sonen Axel Bennås höll på att packa ihop liggunderlag och sovsäckar inför avfärd nordost ut.

– Det har varit en helt perfekt campingsommar, framför allt här där det blåst en del nu i helgen. På Öland var det nästan för varmt, konstaterar Johan.

Paula Björkman som, tillsammans med Mikael Björkman från Kyrkhult i Blekinge, satt och slappade utanför husvagnen i sällskap med hundarna Cindy och Edda saknade dock redan värmen.

– Jag tycker nästan att det är lite kallt och tagit på mig en tröja, säger hon och ryser till.

För familjen Hansén och Brorson från norska Skien passade dock det tillfälliga väderomslaget bra då de planerade för en dagsutflykt till Ullared på döttrarna Josefines respektive Maris begäran.

– Det är med blandade känslor. Jag är skräckblandat förtjust inför detta, konstaterade Erik Borson som tillsammans med dottern Josefine och sonen Jörgen samt Torjus Hansén och barnen Mari, Mårten och Sverre laddade med yatzi inför utflykten.

I planerna för den fortsatta vistelsen på campingen fanns även en inplanerad tur till Varberg.

– Men sedan ska vi bara ta det lugnt och ”kose oss” innan vi åker hem om två-tre dagar, berättar Erik Brorson.

Susanne Johansson från Härryda, som sedan i våras hyr in sig på campingplatsen under för- och eftersäsong, har dock inga planer på att vända hemåt på ännu ett tag.

– Jag trivs alldeles förträffligt här och jobbar på pendlingsavstånd inne i Göteborg. Här har jag dessutom nära till allt, både till centrum och stranden där jag tog ett morgondopp tidigare i morse innan jag fick besök av min dotter och mina barnbarn, säger Susanne Johansson som bullat upp med frukt och fika till sällskapet på uteplatsen.

Även dottern Mariella Odbro och barnen Lovisa, Olivia och August är mycket nöjda med sommaren.

– Den har varit fantastiskt lyckad för både stora och små som ju fått ett sådant där sommarlov man bara drömmer om att det ska vara med ihållande sol, värme och bad. Lite som man minns att det var när man själv var liten, även om minnet är selektivt, säger Mariella, även hon från Härryda.

– Vi har också själva husvagn och var tidigare i sommar på Öland och campade. Där var det till skillnad mot här dock väldigt mycket mer getingar. Fördelen här är också att det finns krabbor som barnen gillar att fiska – och mer vågor, fortsätter Mariella och får instämmande nickar från Lovisa, Olivia och August.

Beträffande den ihållande värmen och torkan som medfört totalt grillförbud i både Halland och i stora delar av resten av Sverige har det inte heller medfört några problem tycker vare sig Mariella Odbro eller någon annan vi pratar med.

– Snarare tvärtom, det har gjort att man tänkt om lite och och köpt mer färdigmat och och tagit med sen lunch i form av exempelvis köttbullsmackor till stranden, säger Mariella.

Det samma säger Johan Bennäs vars familj också ätit mycket plockmat och frallor under semestern. – Men kanske också unnat oss fler restaurangbesök än vad vi hade tänkt från början, vilket det förstås finns fördelar med också, eftersom man slipper disk, konstaterar Johan Bennäs med ett skratt.

Campinggästerna har även respekterat grillförbudet, enligt Peter Angergård.

– Det är väl kanske en och annan, främst utländsk gäst som missat förbudet på grund av språkförbistring. Men ingen har klagat utan visat stor förståelse när vi sagt till.

Av campinggästerna i Åsa har de flesta i år förutom Sverige kommit från Norge, Tyskland, Schweiz, Holland och Danmark.

Lena Wartosch och Ufuk från Göttingen i mellersta Tyskland tältar just nu här tillsammans med barnen Alma och Lily.

– Jag hittade en bild på stranden här i Åsa på Internet och blev helt förtjust. Det var precis en sådan sandstrand jag var ute efter och både vi och barnen stormtrivs, säger Lena som tillsammans med familjen anlände för en vecka sedan.

– Det är perfekt här, både vädret och själva campingen är superfin och alla är dessutom väldigt trevliga, fortsätter Lena som tillsammans med Ufuk tidigare besökt Sverige en gång, men då innan de fick barn.

Förutom att hänga på stranden planerar de nu även ett besök i Kungsbacka respektive Göteborg innan färden går vidare mot Tyskland igen.

Camilla Moestedt