Trollska toner på festival

I april kommer Castlewoods med sitt debutalbum men redan på söndag spelar de på Yes I Am-festivalen i Kungsbacka.

– Det blir det första giget innan releasen, en smygstart, säger Sofia Assarson från Onsala.

Det är Sofia Assarson, uppvuxen i Onsala, och Maja Fredriksson som är Castlewoods. Bandet bildades bara för ett par år sedan, i en kolonistuga vid Slottsskogen. Och vad passar då bättre än att heta just Slottsskogen, fast på engelska? Så fick det bli och succén för bandet var snabbt ett faktum.

De har haft massor av gig och spelat bland annat på P3 Guld tillsammans med José González, varit förband till Frida Hyvönen, spelat på Pustervik och turnerat både i Sverige, Tyskland och Indien.

Rätt tajming

Under åren har de släppt ett antal singlar men debutplattan har låtit vänta på sig. Redan hösten 2015 berättade Sofia Assarson för Kungsbacka-Posten att duon spelat in skivan men trots det har det dröjt.

– Det har tagit så pass lång tid att få klart allt. Mycket handlar om rätt tajming, man vill hitta en bra månad att släppa plattan så att den inte konkurrerar för mycket med någon annan. Vi har redan släppt tre singlar från albumet men nu äntligen kommer plattan, säger Sofia Assarson.

Debutalbumet heter Penguin, återigen en tydlig flört med den stora gröna parken mitt i Göteborg som har humboldtpingviner till allmän beskådan.

Som en saga

Skivan kan enligt bandet beskrivas som en saga med trollska toner, ett indielandskap att drunkna i. Sofia och Maja har i princip spelat in all sång samtidigt, tillsammans framför en och samma mikrofon, till skivan.

– Att spela in en skiva är ett sätt att nå ut, att få recensioner men framförallt spela live. Förhoppningen är att man ska kunna spela upp sig till större sammanhang, säger hon.

Den 12 april kommer albumet ut men redan söndagen den 26 mars spelar Castlewoods på Singer-songwriter festivalen Yes I am.

Fint sällskap

Där spelar även artister som Moto Boy, Thomas Andersson Wij och Sophie Zelmani men också elever från Löftadalens folkhögskola i Åsa.

– Det känns jättekul att få spela på Kungsbacka teater. Jag har spelat där en gång tidigare när jag gästade Ebbot på en spelning. Sen är det kul att vara tillbaka i Kungsbacka, där jag vuxit upp och min pappa bor kvar i Onsala, säger Sofia Assarson som hoppas att de ska kunna spela hela skivan under festivalen.

I sommar väntar ett antal spelningar och nästa höst kommer bandet genomföra ett än så länge hemligt projekt tillsammans med en kör, i en häftig lokal i Göteborg.

Parallellt med satsningen på Castlewoods jobbar Sofia med ett soloprojekt under namnet Sofia Mono Assarsson. Många av låtarna skrev hon i Berlin när hon bodde där en period under 2015 och 2016.

– Låtarna är inspelade på EP men när de ska släppas vet jag inte än, säger Sofia Assarson.

Emma Hellström

0300-519 85

emma.hellstrom@kungsbackaposten.se