Tränar för nästa lopp med egen loop

Tommy Bengtsson kom först i Vasaloppet – från slutet. Nu siktar friskusen från Kullavik på att bli snabbaste hallänning nästa år. Träningen sker utanför husknuten – på det egentillverkade skidspåret.

När Kungsbacka-Posten besöker Tommy Bengtsson i hemmet i Torred strax utanför Kullaviks centrum vräker snön ner. Det är i början av april och högst troligt säsongens sista snöfall.

– Det är fint, det är bra, säger Tommy Magnusson, samtidigt som han med vanten torkar bort snor från näsan.

Andra längtar efter sol och värme, men Tommy Magnusson trivs bra med snön. Han anser att kombinationen med fågelkvitter är oslagbar. Banan, som Kungsbacka-Posten var först med att skriva om för två år sedan, mäter 125 meter. Och Tommy Bengtsson kör varv på varv på det sisådär 30 centimeter breda spåret med ihopsamlad snö.

Han har gjort 31 Vasalopp. Det hade kunnat vara 32 om det inte vore för fjolåret då han för första gången inte lyckades ta sig hela vägen från Sälen till Mora.

– Jag var för sen och repet drogs förra året. Det var helt mitt eget fel. Jag åkte och tog det lugnt. Hade med mig min kamera och bad folk ta bild på mig längs spåret. Jag stannade väl ungefär tio gånger och langade över kameran och det tar ju tid, säger Tommy Bengtsson.

Humöret var på top. Vallan satt som den skulle och vädret var bra. Men till Evertsberg, där lite drygt halva loppet var avklarat, var han fyra minuter för sen.

– Jag har aldrig varit med om att repet har dragits, hade inte ens sett repet innan dess. Och jag sa till tjejerna att jag är inte ens svettig.

Övertalningsförsöken var lönlösa. Det blev buss tillbaka till Mora för Tommy och flera andra som gick samma öde till mötes.

I år lyckades han ta sig i mål. Men det var en kamp mot klockan även denna gång. I Oxberg hade han fem minuters marginal till repet.

– Men jag ville inte råka ut för repet en gång till. Jag slet som ett litet djur och snabbade mig allt jag kunde, snabbade mig att kissa och åt jättesnabbt.

Men vid nästa kontroll, Hökberg, var differensen till repet ännu kortare – blott två och en halv minut. Då började det dessutom mörkna. Eldris var sedan sista stoppet innan mål. Där hade Tommy Bengtsson två minuter till godo.

– Det var oerhört skönt. Jag var vansinnigt trött, men då fanns det inga mer rep utan bara nio kilometer kvar att köra. Då visste jag att jag kunde klara av det. Men i Eldris stannade jag ganska länge, säkert en kvart, säger Tommy Bengtsson.

Han hade ingen aning om att han var en av de sista. När han korsade mållinjen i Mora var han sista skidlöpare att göra det.

– Det var faktiskt en fantastisk upplevelse måste jag säga. Kranskullan var kvar på platsen, de väntar tydligen in de sista. Det var säkert 25 personer som körde med mig sista biten, sjukvårdare och lite alla möjliga.

Trots att det är en månad sedan Tommy Bengtsson gick i mål i Vasaloppet, ligger snön kvar på tomten. Och han laddar redan inför nästa race kommande år.

– Då ska jag vara bättre förberedd. Nu måste jag träna ordentligt för att inte ligga på gränsen hela tiden. Om några år fyller Vasaloppet 100 år, då ska jag vara med. Snart är väl den här snön borta, men då tänker jag börja cykla och träna på andra sätt. Den här slingan är jätteskön. Inte så lång, men den räcker till. Jag lär mig kurvtekniken och annat. Det blir att jag kör 45 minuter. Allt som allt är det över på en timme.

Tommy Bengtsson arbetade tidigare som bildlärare på Hålabäckskolan. Han är en äkta friskus och har bland annat gjort 11,2 på 100 meter. I gummiskor och på kolstybb.

– När jag jobbade på Hålabäckskolan tog jag skidorna rakt över där, säger Tommy Bengtsson och pekar i riktning mot skogen och Sandsjöbacka naturreservat, som vore det den enklaste saken i världen.

På andra sidan det mysiga boningshuset står en vit stuga, som hämtad ur en Disneyfilm.

– Det är min ateljé. Jag målar en hel del stilleben och jobbar mycket med akvarell. Men mest står jag faktiskt på gräsmattan bakom huset, det är så väldigt fin miljö där, säger Tommy Bengtsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Har två barn

Namn: Tommy Bengtsson.

Ålder: 72.

Bor: Torred, Kullavik.

Familj: Hustrun Lisbeth Gunilla. Barnen Pernilla Baralt och sonen Daniel Kjelkvik samt barnbarn.

Intressen: Motion och konst, målning.