Hanna Wendelbo, konstnär och formgivare av framför allt exklusiva tapeter. Pressbild

”Tjolöholm är en inspirationskälla”

Fyra frågor till tapetdesignern, formgivaren och bloggaren Hanna Wendelbo, som i torsdags hade vernissage på första egna utställningen i Storstugan på Tjolöholm.

Vad är det du visar på utställningen?

– Jag har valt ut allt från akvareller till mönster till färdiga tapeter på rulle, så det blir ett sätt att visa handens färd över papperet fram till den färdiga produkten. Samtidigt kan man följa att det även krävs vissa kompromisser innan man är färdig. Som mönsterdesigner har jag aldrig tidigare haft möjlighet att ha en egen utställning, så det känns fantastiskt spännande. Bland annat visar jag min kollektion Blomstermåla, också en lokal inspiration, och min senaste kollektion Morgongåva.

I pressmeddelandet skriver Tjolöholm att dina mönster och din formgivning ligger nära arts and craft-rörelsens ideal. Du säger inte emot?

– Absolut inte. Arts and craft-rörelsen har alltid varit en stor inspiration, väldigt mycket av det vi uppfattar som klassiskt engelskt är ju arts and craft. Det var ju från början en motreaktion mot industrialismen i England, att man ville bevara och ta vara på hantverket. Det kan vi relatera till idag också tycker jag, när så mycket av vår tid spenderas bakom dataskärmar.

Du bloggar och ditt Instagramkonto har mängder av följare och du kallas ”Sveriges okrönta tapetdrottning” i media. Hur började allt det här?

– Egentligen började det nog på 90-talet, när jag studerade på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. Jag hade insett att jag hade för dyr smak för att vara student och letade extrajobb. Då hittade jag Engelska Tapetmagasinet så jag knallade in och sökte jobb. Och jag blev helt såld, det var en helt annan estetik, en helt ny värld som öppnade sig. Från början hade jag tänkt mig att designa textil, men man kan väl säga att jag blev väldigt kraftigt influerad. Att rita på textil är mjukt och förlåtande, tapeter är mer avslöjande, det är svårare och som ung fann jag det mer utmanande.

Tjolöholm och Storstugan är dessutom hemmaplan, du är Kungsbackabo sedan många år. Extra roligt?

– Hela Tjolöholm är en inspirationskälla för mig, det är ju en så otroligt vacker byggnad. När jag jobbade med min första egna tapetkollektion, för lite mer än ett år sedan, hade jag kört fast. Jag åkte på visning på Tjolöholm, och det räckte att jag kom in och såg den stora al fresco-målningen som går över två våningar. Då kände jag direkt, det är ju detta jag far efter, så inspirerande och vackert.

Uställningen med Hanna Wendelbos akvareller och mönster visas fram tills den 27 maj.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar