Therese vägrar stoppas – nu väntar Ironman

Therese Granelli har en förlamning som påverkar funktionen i hela hennes högersida. Det stoppar inte henne från någonting. Tvärtom. Efter en Svensk Klassiker väntar nu Ironman.

26-åringens energi går att ta på, även runt ett fikabord vid en stilla intervjusituation. Förlamningen i kroppens högersida kom på grund av syrebrist vid födseln. Det påminner om tillståndet efter en stroke och kan beskrivas som en lättare CP-skada.

– Jag har ingenting att jämföra med utan har alltid haft det så här. Det är mitt normala. Svårast är kanske när jag ska hälsa på folk, då jag inte kan öppna handen. Så jag kramas hellre, säger Therese Granelli.

Hon opererades flera gånger som barn. Hösten 2014 var det dags igen, de skulle förlänga Thereses hälsena.

– Muskeln är spastisk och spänd. När jag sprang Göteborgsvarvet belastade jag trampdynan fram på foten så intensivt att det blev en stor blodblåsa och hela dynan trillade av. Då bestämde doktorn att det var dags för en ny operation.

Hon slängde gipset i januari 2015 och sprang Göteborgsvarvet på nytt fyra månader senare på tiden 1,55.

– Jag lovade min doktor att ta det lugnt. Och de gjorde jag. Det var ett rent glädjerus.

En superklassiker

Efter comebacken krävdes en ny utmaning och hon bestämde sig för en Svensk Klassiker, där man simmar Vansbrosimmet, cyklar Vätternrundan, springer Lidingöloppet och åker skidor i Vasaloppet.

– Cykling och löpning var inga problem. Simning var svårare, men jag kunde simma ryggsim i Vansbro. Sedan fick jag lära mig att åka längdskidor vilket jag aldrig gjort innan.

Hon klarade alla fyra styrkeprov under en 12-månadersperiod med en totaltid under 24 timmar, vilket kallas en Superklassiker.

– Jag är en ordentlig tävlingsmänniska och hade Vasaloppet sist. Jag visste vad som krävdes och lyckades. När jag var på upploppet i Mora var jag så lycklig att jag inte ville gå i mål. Jag ville vända och köra mera. Det var en sådan otrolig känsla.

Just skidåkningen är något hon lärt sig att älska på sistone.

– Jag lärde mig att åka skidor för två år sedan. Jag är så tacksam för det. Jag har redan kört Vasaloppet två gånger i öppet spår och nu till vintern ska jag köra ett tredje. Men då blir det det ”riktiga” Vasaloppet, säger Therese Granelli.

Ironman på gång

För att hitta nästa utmaning har hon nu anmält sig till ett nytt lopp. Då blir det Ironman i Kalmar i augusti 2018, vilket innebär ett stenhårt triathlon. Deltagarna simmar fyra kilometer, cyklar 18 mil och springer 42 kilometer.

– Jag vill pusha mig och hamna utanför det normala, utanför boxen. Mitt handikapp märks mest i simning men nu har jag tagit en simkurs med Emma Igelström i Spanien och lärt mig att crawla. Så en Ironman ska inte vara några problem.

Therese berättar att hon alltid har fått kämpa lite extra. Redan som liten tjej ville hon klara sig själv och vägrade ta extra hjälp. Familjen har alltid idrottat och när hon började med innebandy hos Varla IBK som tolvåring så startade hennes träningskarrär.

– Jag har alltid känt ett grymt stort driv. Jag är målmedveten och ser bara möjligheter. Det sitter hårt i pannbenet, säger hon och skrattar.

I dag tränar hon 15-20 timmar i veckan.

– Vilken vanlig människa gör det? Men jag vill bara köra på. För mig är det äkta livsglädje. Och alla loppen är helt underbara. Man träffar så mycket glada människor.

Hon knäcker extra som instruktör på Nordic Wellness i Borgås, har pass på onsdagar i bland annat Cardio Walking och Cross Challenge.

– Jag vill inspirerar och peppa andra. Få med dem på tåget. Även om man har vissa motgångar i livet så är träning en sådan underbar sak som ger energi. Och tänk vilka underbara personer man träffar på resan.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta 37 mil på rullskidor

Namn: Therese Granelli

Ålder: 26 år

Bor: Gårdskulla

Yrke: IT-projektledare

På fritiden: Tränar stenhårt och är instruktör på Nordic Wellness i Borgås.

Motto: Begränsa inte dina utmaningar, utmana dina gränser.

Tidigare utmaningar: Kört Kattegattleden (37 mil) på rullskidor. Fullbordat en Svensk Klassiker som innefattar Vätternrundan + Vansbrosimmet + Lidingöloppet + Vasaloppet.

Aktuell: Anmält sig till Ironman i Kalmar 2018.

Fakta Ironman: En triathlontävling som täcker 3,86 kilometer simning (2,4 miles), 180,2 kilometer cykling (112 miles) och 42 195 meter löpning (ett maraton).

Följ på instagram: @theresegranelli

Relaterade artiklar
Fler artiklar