Theos jättefisk blev nytt svenskt rekord

Elvaårige Theo Björkmans jättebonito, fångad i vattnen utanför Bua, har nu godkänts som svenskt rekord för arten.

– Oerhört roligt att utse Theo till vår förmodligen yngste rekordhållare någonsin, säger Sportfiskarnas storfisk-registrerare Nicka Hellenberg.

Det var i mitten av oktober som Theo Björkman från Åsa var ute i båten tillsammans med familjen för att göra årets kanske sista makrillfiske. På vägen hem bet en jättefisk över Theos vobbler och den dramatiska kampen fångades på en film som snabbt blev viral på sportfiskesajterna.

Väl i håven visade det sig att Theo fångat en av de största bonitos som landats i svenska vatten. Den var nästan 70 centimeter lång och hade en vikt på 3,8 kilo. Boniton är en slags släkting till makrill som normalt lever i varmare vatten. I takt med klimatförändringen har den vandrat norrut och på senare år dyker den då och då upp längs den svenska kusten.

Nu är det officiellt att Theos jättefångst också blir gällande svenskt rekord för arten. Det slås fast av organisationen Sportfiskarna, som registrerar de största och tyngsta fiskarna som landats av svenska sportfiskare.

– Jättehäftigt och coolt att vara den yngsta också, det visste jag faktiskt inte. Vi såg att rekordet var godkänt på Sportfiskarnas hemsida och jag ska tydligen få något diplom, säger fångstmannen själv i en kommentar till Kungsbacka-Posten.

Vad blir nästa rekordfisk du siktar på?

– Rekord vet jag inte, men det hade varit roligt att någon gång fånga en hälleflundra, säger Theo Björkman.

Theos bonito godkändes i veckan, men rekordfiskar är allvarliga saker – godkännandet skedde först efter kontrollvägning av den våg familjen Björkman haft i båten när vikten fastställdes.

Theos prestation med att landa rekordfisken hyllas nu av sportfiskare från hela Sverige.

– Det är oerhört roligt att utse Theo till vår förmodligen yngste rekordhållare någonsin. Vi har inga andra noteringar om någon yngre som fångat ett svenskt rekord. Hans bonito pulvriserar det tidigare rekordet på 2 850 gram, som sattes så sent som i september, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg i ett pressmeddelande.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat rekordfiskar ända sedan 1971. Första gången en bonito registrerades som art var 2010, då de första fångsterna gjordes längs den svenska kusten.

Läs också: Theos jättebonito kan bli svenskt rekord

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se