Svenne däckades av jobbet i gummiverkstaden

Svenne Jerneskog fyller snart 68 och jobbar fortfarande kvar på Kungsbacka Gummi – hans första och enda arbetsplats.

Svenne driver däckverkstaden med sin bror Arne. De tog över faderns livsverk efter att han gick bort i mitten av 80-talet. Det var aldrig tal om något annat.

– Jag började jobba här när jag var 14-15 år. Jag och min bror blev senare delägare, och tog så småningom över, säger Svenne Jerneskog.

Lätt få jobb

Han har aldrig funderat på någon alternativ karriär.

– Nej, jag vet inte vad jag skulle ha gjort om jag inte hade hamnat här. Men det var lätt att få jobb när jag var ung. Ingen gick arbetslös om man inte ville, säger han.

Sedan dess har gummiverkstaden vuxit i takt med att stadens invånare blivit fler.

Flera anställda

Svenne och Arne har sex personer anställda som arbetar med att byta och reparera däck. Lagret är så stort som det kan bli, utan att behöva växa på höjden. Affärerna rullar på, men Svenne ser sig snarare som arbetare än som företagare.

– Det är väl ibland när jag sitter med pappersarbetet som jag känner av att jag är egenföretagare. Jag är mer ute i verkstaden än inne på kontoret tror jag, men dagarna går i ett. Det ringer på telefonen, jag sätter mig och svarar. Skriver lite, sedan kommer det en kund och frågar något, berättar han.

Bara halvtid

Han jobbar numera halvtid, efter att ha passerat pensionsåldern.

Det är bara under de två årliga ruscherna, i november och mars som han behöver gå upp och jobba fulltid ett tag.

– Det går bra. Det är inte så tungt jobb som man kan tro. Det finns så mycket hjälpmedel nuförtiden. Däremot kan det vara enformigt just under ruschen, med samma arbetsuppgifter dagarna i ända, säger Svenne Jerneskog.

Men att helt sluta jobba lockar honom inte. Även om han tycker om att åka ut på husbilssemester med sin fru, runt om i Sverige och Norge, så är han inte mycket för att gå hemma och dra.

– Nej, det är väl ingen som tycker det är roligt, konstaterar han.

Mia Sandblom

Fakta om Svenne Jerneskog

Ålder: 68

Bor: Åsa

Familj: Hustrun Marie-Louise

Intressen: Resa, gärna med husbilen.

Fakta om hjulet

Hjulet uppfanns för cirka 5500 år sedan. Innan dess använde man rullstockar under slädar och annat som behövde fraktas. För 4000 år sedan sattes för första gången ekrar på hjulen. Det första steget mot nutidens däck var stålband som sträcktes runt trähjulet. Under sista halvan av 1800-talet tillverkas det första luftfyllda däcket. Idag är däck oftast gjorda av gummi, med en förstärkning av tyg eller ståltråd.

Relaterade artiklar
Fler artiklar