Stina gör saker från grunden

Stina Björk lade grunden för sitt konditori redan 2009, då hon satte surdegen som hennes bröd fortfarande utgår från. Först två år senare slog hon upp ladugårdsdörrarna för Gårdsbageriet i Idala. – Jag tänker att det jag gillar, gillar väl andra också.

Stina Björk älskar att arbeta med händerna och göra saker från grunden. Hon anställdes för flera år sedan på folkhögskolan i Helsjön. Med en lång textilutbildning i ryggen kunde hon hjälpa till och vikariera på textilprogrammet på skolan, men framförallt arbetade hon i bespisningen och lärde sig hur man sköter storkök. Så småningom fick hon och en vän ett erbjudande om att driva caféet på Naturum på Fjärås Bräcka.

– Det var som att driva eget, fast utan att själv bestämma hur länge. Då tänkte jag att nästa gång jag ska göra något så gör jag det själv, säger Stina Björk.

När kontraktet med Naturum gick ut funderade hon på sin framtid. På gården hemma i Idala fanns en ledig ladugård, och frågan var hur den bäst kunde utnyttjas. I köket experimenterade hon samtidigt med surdegar i olika bunkar.

– Min man ville bli av med alla dessa degar som låg i hela köket, så han blev glad när jag bestämde mig för att renovera ladan och öppna bageri här ute, säger Stina Björk och skrattar.

Hon medger att det blev mycket jobb, och när hon tittar på gamla bilder på lokalen förstår hon inte hur hon tänkte när hon drog igång projektet. Det krävdes hårt arbete för att förvandla en lada till modernt bageri. 2011 stod det klart och Stina Björk började sälja sina bakverk och surdegsbröd, både till utvalda butiker och i caféet på gården. Just surdegarna är en tidskrävande bakmetod. Surdegen innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier och tar själv minst ett dygn, ibland två, att göra. Då utgår Stina Björk ändå från sin snart tio år gamla trotjänare.

– Felet många gör är att använda upp hela surdegen. Spara en del, och bygg på istället, tipsar hon.

Surdegen är själva jästen i brödet. När den är tillsatt behöver även degen jäsa i en till två dagar.

– Det här brödet är en riktig delikatess. Vi kalljäser degen, eftersom brödet blir godare, nyttigare och mer hållbart av det, säger Stina Björk.

Hon har ett stort behov av att arbeta med händerna, oavsett om det handlar om knådning, odling eller virkning. Hon tycker också om människor, men mindre om siffror.

– Jag kommer ihåg folk som har varit här och pratar gärna med dem. Det bidrar nog till att det går bra, och att kunder vill komma tillbaka, säger Stina Björk.

Hon varvar bakandet med temadagar, musikkvällar och bakkurser, och tycker att allt utom pappersarbetet är lika roligt.

– Jag vill att det ska vara trevligt att komma hit. På sommaren kan man sitta ute och njuta av lugnet. Jag som bor här i Idala kan känna hur skönt det är att komma hem efter en dag på stan. Så vill jag att andra ska känna när de kommer hit, säger hon.

Mia Sandblom

Stina Björk

Ålder: 48

Bor: Idala

Familj: Maken Morgan och tre barn

Yrke: Driver Gårdsbageriet i Idala

Intressen: Bakning, handarbete, trädgårdsarbete och allt möjligt där man arbetar med händerna från grunden.

Surdeg fakta

• Surdegen har en uråldrig historia, på flera tusen år.

• Den är ett sätt att förlänga brödets hållbarhet utan att använda konserveringsmedel.

• Surdegskulturen bildas av att jäst och mjölksyrabakterier växer till sig i mjöl och vatten.

• Surdegsbröd har en lägre blodsockerhöjande effekt än jäsdegsbröd.

• Smaken är lite syrlig, och brödet håller sig saftigt längre.

• En surdegsgrund kan odlas och användas hur länge som helst, om den aktiveras regelbundet och matas till ordentligt.