Spacebots från Hedeskolan kan bli bäst i hela Norden

Tolv teknikintresserade ungdomar på Hedeskolan har gått vidare i den internationella robottävlingen FLL, First Lego League. Nu åker de till Oslo, för att göra upp med nästan 50 andra lag från hela Norden. – Pirrigt, men roligt, säger de.

First Lego League handlar om teknik, innovation och marknadsföring och går bland annat ut på att formulera ett problem, forska fram en lösning och sedan marknadsföra den. Ett av momenten är att programmera en lego-robot som sedan får köra en bana och utföra olika uppgifter. Låter det avancerat? Det är det.

Spacebots är tolv tjejer och killar på Hedeskolan som ställt upp i FLL-tävlingen och som nyligen var på Chalmers för den första deltävlingen. Där blev det snudd på full pott. Laget nominerades i alla klasser, vann både teknikpriset och Championpriset och kom tvåa i robottävlingen. Men Cham-pionpriset gav dem också biljetten till den skandinaviska finalen.

Löser rymdproblem

Laget är indelat i en forskningsgrupp, en teknikgrupp och en marknadsföringsgrupp. Men alla överlappar i sina roller, för att lära sig mer och för att laget inte ska stå och falla med enskilda personer. Problemet de formulerat handlar om rymden, och om viktlöshet som får astronauters muskler att förtvina.

– På rymdstationer har de träningscyklar för att motverka det, men det kan bli tråkigt att cykla på en träningscykel. Där är våran idé att ta fram virtuell teknik, VR-glasögon, så att det ser ut som att de är i sina hemkvarter, eller någon annanstans när de cyklar på rymdstationen, säger Gaëlle Ovise från Spacebots marknadsföringsgrupp.

VR-tekniken skulle till och med kunna kompletteras med fläktar, för att skapa vind och ljud och en roligare träning i rymden. De har kontaktat amerikanska Nasa om sin idé och de har också fått låna VR-glasögon av ett teknikföretag i Västsverige.

I morgon lördag är de i Oslo för att tävla mot 49 andra tekniklag i samma åldrar.

– Jättepirrigt, men samtidigt väldigt roligt, man måste hela tiden vara förberedd på allt i robotmatcherna, säger Karl Aadland, en av de tolv space-bottarna, som alla är mellan 13 och 15 år gamla.

Roboten ska klara mycket

Lego-roboten programmeras med en slags programvara som heter EV3 och som enligt Spacebots ”inte alltid är helt pålitlig”.

– Det värsta som kan hända är väl att roboten inte fungerar, eller att man tappar bort sig under presentationen, säger Karl Aadland.

Men killarna och tjejerna har jobbat hårt för att vässa både sina presentationer och sin robot inför tävlingen. Roboten kör en bana, och får olika verktyg påbyggda för olika moment. Den lyfter, vänder och knuffar legobitar in och ur olika positioner. Och nej, den är inte radiostyrd, den är programmerad. Av högstadiebarn.

På banan löser den de uppgifter den programmerats att göra och laget har till och med optimerat viktfördelningen för att den ska köra så smidigt som möjligt. I tävlingen har alla en identisk bana, men allt sker inför domare och publik, till dånande musik, lite som en rockkonsert.

– Med föräldrar och barn kommer det säker att vara tusen personer på plats på den skandinaviska finalen, säger Angela Emanuelsson, tekniklärare på skolan och coach för Spacebots.

Vad har varit roligast med den här tävlingen?

– Det roligaste har ändå varit att vi fått jobba tillsammans, vi har haft ett väldigt bra samarbete. Och så är det kul att träffa de andra lagen som tävlat i FLL, säger Gaëlle Ovise.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se