Sommarskola vill öka intresset för naturvetenskap

Bygga elmotorer, experimentella reaktioner, mäta våglängden i laser. Det är några av sakerna eleverna i årskurs 8, 9 och 1:an på gymnasiet får testa på sommarforskarskolan.

AstraZenecas sommarforskarskola i samarbete med Göteborgs Universitet erbjuder elever två veckors aktiviteter i naturvetenskapliga ämnen. Det är kostnadsfritt och inga kriterier krävs. Inne på Chalmers campus i Göteborgs Universitets lokaler håller sommarforskarskolan till i två veckor.

– Intresset är drivande. Långsiktigt vill vi öka intresset till naturvetenskapliga utbildningar för vi tror att framtidens problem måste lösas av naturvetare. Här på sommarforskarskolan får man ett socialt sammanhang, tanken är att man kommer hit på samma sätt som till ett fotbollsläger, seglarläger eller kollo. Här får eleverna en annan möjlighet än i skolan eftersom vi inte har betyg eller kursplan. Så vi kan grotta ner oss i ett häftigt fenomen och komma nära det naturvetenskapliga, säger koordinatorn Alfred Kedhammar.

Eleverna har även fått göra olika studiebesök och experiment inom de naturvetenskapliga ämnena. Ella Riegnell Behm och Erik Johansson i nionde klass från Kungsbacka sitter och bygger ihop en elmotor. Intresset för naturvetenskap började tidigt och de var även på sommarforskarskolan förra året.

– Det känns lite mer på riktigt än det man får göra i skolan. Förra veckan gjorde vi experimentella reaktioner med olika pulver och vätskor för att få fram vilka olika ämnen vi arbetade med. Jag är speciellt intresserad av kemi och medicin och det känns otroligt att få den här möjligheten att kunna fördjupa mig under sommaren, säger Ella Riegnell Behm.

– Här får man se hur det är i verkligheten, det man har lärt sig i skolan. Man får mer på djupet för att förstå mer hur det fungerar. Jag tycker om alla naturämnen, hur allt är uppbyggt och allt hänger ihop. Jag är mest intresserad av labbarna man började göra mer på högstadiet för innan var det mer teoretiskt, säger Erik Johansson.

Ellinor Svensson

reporter@kungsbackaposten.se