Smoke Rings Sisters – en trestämmig hyllning till swingen

Det träffades för att göra en enda konsert 2011. Sedan dess har det blivit flera hundra till. Den 5 oktober kommer Smoke Rings Sisters till Kungsbacka, för en spelning på teatern tillsammans med The Dixie Dan Trio.

Från början skulle de tre tjejerna bara göra en enda konsert, tillsammans med Smoke Rings Storband. Året var 2011 och den gången handlade det om en hyllning till klassiska vokalgruppen The Andrews Sisters, från swingerans guldålder.

Men snart fann Sara Ljunggren, Theresa Skjolden och Stina Klintbom att det fanns mer att hämta än att bara göra en enda spelning.

De upptäckte snabbt att deras röster helt enkelt funkade väldigt bra tillsammans. Namnet Smoke Rings Sisters tog de rakt av med sig från storbandsspelningen.

– Jag minns att det var en aha-upplevelse första gången vi repade. Jag tänkte ’vad bra det låter’. Och så minns jag att jag var lite rädd för dig, Sara, skrattar Theresa.

Kul tillsammans

Den rädslan har uppenbarligen gått över. För när Kungsbacka-Posten träffar Smoke Rings Sisters kommer de direkt från en bejublad spelning på kulturkalaset i Göteborg. Och det märks direkt att det inte bara är rösterna som är samspelta. De tre vokalisterna svarar gärna på varandras frågor och har helt klart kul tillsammans.

– Vi kände inte varandra så bra från början, men jag insåg att våra röster kompletterade varandra, Theresas mustiga botten, Saras glittrande sopran och så kan jag ligga någonstans där emellan, säger Stina.

De fann också att de delade intresset för den klassiska jazz- och swingeran, från 20-, 30-, 40- och 50-talet, jazzens, swingens och boogie woogiens guldåldrar, innan en ung man från Memphis uppfann rock´n´roll och snodde allt rampljus.

– Vi älskar det mytomspunna som finns runt den här tidens musik. Och hur kan man stå emot 20-talet, dekadensen, den odödliga musiken, vem tycker inte om det, funderar Theresa.

– Även om vi älskar swingeran så gör vi gärna arrangemang på moderna artister också. Vem vet, den dag kanske vi arrar om nåt av Håkan Hellström, säger Stina.

En turnerande tidskapsel

Men sedan 2011 har de varit Smoke Rings Sisters och turnerat och spelat i hela Sverige, med egna vokalarrangemang på de mest tidlösa låtarna från förr. Och de nöjer sig inte bara med att sjunga. Det visuella är minst lika viktigt.

– Vi vill vara lite som en tidskapsel på scenen. Vi använder retromikrofoner, vi byter kläder som passar musiken och vi berättar om både modehistorien och om historierna bakom låtarna vi sjunger. Allt hänger ju ihop, modet, musiken och kläderna, säger Sara.

– När vi började tillsammans hade vi åtta låtar. Nu har vi 250 och det är fortfarande lika roligt. Vi spelar överallt, företagsspelningar, kulturkvällar, teaterscener eller julkonserter. Och vi spelar lika gärna på Operan som för gamla på ett äldreboende, som kanske sitter och gråter av minnen när de hör de gamla låtarna, säger Stina.

Även om de levererar en mäktig musikalisk retro-feeling på scenen, så har de båda benen i den digitala samtiden.

Gruppen finns i alla sociala medier, som numera blivit en allt viktigare kontaktyta mellan artist och publik.

Till Kungsbacka Teater

Till Kungsbacka Teater kommer de den 5 oktober. Då laddar de för en helkväll med prima svensk swing, tillsammans med The Dixie Dan Trio. Smoke Rings-systrarna lovar att leverera skönt svängande tolkningar av både Povel Ramel, Monika Zetterlund, Alice Babs och andra svenska musiklegender till Kungsbackapubliken.

– Någonstans är detta låtar vi har med oss, låtar som alla har hört och som lever kvar. Vi hoppas att folk kommer och att de tar med sig barnen och barnbarnen. Det här är musik från en tid då Sverige verkligen svängde, säger Sara Ljunggren.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se