Hunden Cosmos swishar förbi när Lars-Rune Jätbrink ska fotograferas. Hundar och katter finns överallt på gården i Förlanda. Foto: Tobias Sandblom

Skandal-artistens okända barnbarn

Johnny Bode var musikern som kom att hatas av en hel nation. Skandalartistens låtar blev bannlysta i Sverige. I Förlanda bor hans okända barnbarn.

– Om farfar hade levt annorlunda så hade han kunnat bli något stort, säger Lars-Rune Jätbrink.

Han beskrivs som könsrockens skapare i Sverige. Johnny Bode var skandalartist under framförallt 1930-talet. Han beskrivs som mytoman, småskurk och enfant terrible. Lars-Rune Jätbrink är sonson till den numer kultförklarade Johnny Bode. Lars-Runes pappa, Sigge, blev till under en tillfällig kärleksförbindelse som Johnny Bode hade när han blott var 15 år.

– Jag träffade aldrig min farfar. Det var väldigt mycket hysch-hysch kring honom när jag var liten. Ingen ville vara släkt med Johnny Bode eller ens känna vid honom, det var inget man skröt om. Det var på senare tid jag fick reda på att han var min farfar. Då fick jag reda på att han bland annat gjort Bordellmammans visor, och det var ju lite halvsköj, säger Lars-Rune Jätbrink.

Han har läst alla böcker om sin ökände farfar. Hans omdöme om Johnny Bode är kort och koncist:

– Han var ju lite korkad. Men om han hade levt lite annorlunda så hade han kunnat bli något riktigt stort. Du vet, skillnaden mellan geni och idiot är inte så stor, säger Lars-Rune Jätbrink och måttar ett kort avstånd mellan tummen och pekfingret.

Musikaliska barn

Lars-Rune kommer från Majorna i Göteborg, men flyttade på 1990-talet till mamma Alice föräldragård i Förlanda. Här han själv stått på scen med Ebbe-teatern.

– Tyvärr började jag lite för sent i livet. Det var kul att stå på scen, men det blev lite för mycket att göra vid sidan om, att bygga läktare och liknande, säger Lars-Rune Jätbrink.

Själv är han inte musikalisk alls. Men det är barnen, Gabriel och Alice. Dottern fick fina betyg på Aranäsgymnasiets teaterlinje.

Lars-Runes mor och far var gifta, men bodde inte ihop. Han ser stora likheter mellan sin far och Johnny Bode.

– Jag har väl träffat farsan tio gånger under tiden han levde. Det känns som att han är samma andas barn som Johnny var. Min far hade en god man och han ringde upp mig och berättade att pappa Sigge sa att han inte har något barn. Men jag har nog haft det lika bra utan honom, säger Lars-Rune Jätbrink.

Behöll släktnamnet

Han säger att han är den första i släkten som lever i en kärnfamilj. Han har sambo, två barn, hund och en massa katter.

– Jag har inga problem att leva i en kärnfamilj, jag vet ju inget annat. Sen hade jag och min halvsyrra det väldigt tryggt när vi växte upp med mamma.

Hans pappa Sigge ville ha samma efternamn som pappa Johnny, men Lars-Rune har behållit släktnamnet Jätbrink.

– Nu kanske man skulle bytt till Bode, men det har faktiskt aldrig föresvävat mig. Min farsa skrev på ett avtal om att han inte ville ha några pengar från Johnny Bodes musik, han ville vara tuff och stå på egna ben. Jag har ingen insyn i Johnny Bode-stiftelsen alls. Men han har ju blivit lite kult, säger Lars-Rune.

Togs in på dårhus

Johnny Bode var både nazist och kommunist innan han togs in på dårhus och stämplades som en ”fem-femma”.

– Det är väl den ende nazisten de inte ville ha, han blev ju utsparkad, så jag tror inte han var så mycket nazst egentligen.

Snart kommer en film om Johnny Bodes liv och leverne. Då har det bland annat filmats på gården i Förlanda.

– De var här och filmade en hel del. Jag har sett den på Göteborgs filmfestival, nu ska det bli kul att se den även på tv, säger Lars-Rune Jätbrink.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Lars-Rune Jätbrink

Ålder: 60.

Bor: Förlanda.

Familj: Sambon Yvonne, barnen Alice, 16, och Gabriel, 19.

Yrke: Ventilations-arbetare. Intressen: Sport.

Johnny Bode

Född 1912. Död 1983. Beskrivs som en amoralisk mytoman och en enfant terrible (hemskt barn). Lyckades gång på gång krascha sin karriär för att ändå lyckas bygga upp den igen. Var ständigt barskrapad, men bjöd ändå flott på krogen. I slutändan lyckades han få någon annan att stå för notan. Smet från mängder av hotellnotor, förfalskade checkar, stal dyra mattor och var bannlyst på många hotell. Bode blev fascinerad nazismen, men gjorde sig omöjlig och blev hemskickad. Efter kriget försökte han sig på en ny karriär i Sverige, men hans låtar var bannlysta. 1951 ville han till Östberlin, han sa sig vara en vän till DDR. Men han blev snabbt utvisad från landet. Under början av 1960-talet drabbades han av en psykos, dömdes för en rad småbrott och klassades som ”icke tillräknelig.” 1968 släppte han Bordellmammans visor som sålde mycket bra. Pengarna slösade han dock bort på ett liv i lyx och dog fattig i Malmö.

Relaterade artiklar
Fler artiklar